De evaringen

De ervaringen die mensen met u willen delen

 

Veel mensen zullen het herkennen denk ik.

Om de paar jaar valt de envelop op de deurmat. De uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Waarom zou ik deelnemen? Het is vrijwillig, ik heb nergens last van en het is best een gedoe om een monster te nemen. Iedere keer speelde door mijn gedachten om dit keer niet deel te nemen, maar ook dat het bevolkingsonderzoek niet voor de lol is. Toch maar opsturen dan.

 
 

Diverse scans gehad CT, Petscan etc. ik weet allemaal niet wat.

Doorverwijzing naar een cardioloog, hartplaatje geen bijzonderheden, reumatoloog, geen bijzonderheden, fysiotherapeut geen bijzonderheden. Internist, maag onderzoek, niets gevonden, dikke darm onderzoek en ja, een enorme groep poliepen maar had niets te maken met die pijn. Poliepen verwijderd in het MCA en bleken na testen geen kanker te bevatten alles leek gelukt totdat er een heftige bloeding plaats vond na 14 dagen.

Lees het hele verhaal

Ongeveer een jaar geleden

Gek he?” zei ik tegen m’n moeder terwijl we de parkeerplaats van het AMC oversteken, “dat ik hier in juli nog geweest ben, maar het al veel langer geleden lijkt.” We bedachten dat dat kwam omdat ik er iets meer dan een jaar geleden nog praktisch dagelijks was, of hele weken sliep. We hadden laatst weer zo’n momentje gehad waarop we alles gingen oprakelen. Wanneer dat gebeurt bespreek je ineens dingen die je helemaal vergeten dacht te zijn. Maar het was goed zo, ik voelde me relatief goed.

Lees het hele verhaal

 

Mijn wereldreis werd met één zin tenietgedaan, toen de arts in Australië mij vertelde dat ik kanker had. Samen met een vriendin waren wij nog maar net zeven weken onderweg en zouden wij nog zo’n drie maanden te gaan hebben. Ineens staat je leven op zijn kop en dat ook nog eens aan de andere kant van de wereld zonder je familie. Bij mij ging al vrij snel de knop om. Ik wist wat er geregeld moest worden en op 22 december 2010 stond ik alweer op Schiphol.

Lees het hele verhaal

 
 
De meeste mannen overlijden met prostaatkanker en niet aan prostaatkanker. Toch is het oppassen geblazen.

Prostaatkanker is een sluipmoordenaar. Je merkt er vrijwel niets van totdat er klachten ontstaan. Veelal ben je dan al te laat. Er zijn zeer goede behandelingen tegen prostaatkanker, maar is de kanker uitgezaaid dan is de behandeling mogelijk alleen levensverlengend. Niet dat je er snel aan zal overlijden, maar het gaat nooit meer weg. Dit is te voorkomen. Laat je prostaat bij de huisarts controleren en eventueel een PSA test doen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en al snel is de waarde hiervan bekent. Is er prostaatkanker in de familie bekent, dan zou je deze test zeker moeten doen. Het komt vaak voor dat het dan andere familieleden ook zal overkomen. Sommige huisartsen willen deze test niet uitvoeren, maar het is jouw leven en aandringen is dan belangrijk.

Lees het hele verhaal

 

 

Hij heeft rotjaren gehad, maar vindt troost in het Inloophuis Den Helder waar hij zich regelmatig laat zien. “Al vertel je, je verhaal tien keer, er is niemand die erover klaagt”. We zij tenslotte allemaal lotgenoten.

Lees het hele verhaal

Vandaag een jaar geleden werd Wil geopereerd aan zijn hart. Nu 1 jaar na dato kunnen we zeggen dat het goed met hem gaat. Hij kan alles weer en heeft weer lol in alles. Maar onlangs kwam ik tot de ontdekking dat mijn linker borst er anders uitzag dan de rechter. Weer een week later ontdekte ik links onder een bultje. Vorige week naar de dokter geweest en nu moet ik morgen een mammo, echo en biopsie/punctie. Wanneer de uitslag er is…geen idee!! Hopelijk gauw, want deze onzekerheid maakt me gek.

Lees het hele verhaal.

Noot van de redactie.

Op 27 juli 2021 bereikte ons het treurige bericht dat Nicole overleden is. Wij wensen de familie en iedereen die haar lief heeft, heel veel sterkte toe.

 

Een van de vervelendste vragen die soms krijg is hoe het met me gaat?

Het gaat natuurlijk waardeloos. Ik kan de vraag diplomatiek beantwoorden met: “Het gaat wel!”, maar dat is natuurlijk nietszeggend. Als ik merk dat er echt belangstelling is dan zeg ik naar waarheid dat het slecht met me gaat omdat de Parkinson heeft toegeslagen. De reactie daarop bepaalt het vervolg van mijn antwoord.

Lees het hele verhaal