3 december 2013

Vandaag een jaar geleden werd Wil geopereerd aan zijn hart. Nu 1 jaar na dato kunnen we zeggen dat het goed met hem gaat. Hij kan alles weer en heeft weer lol in alles. Maar onlangs kwam ik tot de ontdekking dat mijn linkerborst er anders uitzag dan de rechter. Weer een week later ontdekte ik links onder een bultje. Vorige week naar de dokter geweest en nu moet ik morgen een mammo, echo en biopsie/punctie. Wanneer de uitslag er is geen idee! Hopelijk gauw, want deze onzekerheid maakt me gek.

4 december 2013

Net terug uit het ziekenhuis. Eerst een mammografie gehad, en zoals ik al had verwacht was daar iets op te zien. Na een uurtje uitloop dan uiteindelijk een echo gehad, ook daar was iets op te zien. Het gaat om een bal van ongeveer 3 bij 3 cm. Ook een echo van de oksels gemaakt maar daar was voor de rest niets te zien. Na de echo naar de mammo verpleegkundige die mij nog eens ging bevoelen en zei dat ze geen lymfe of extreme verdikkingen voelde van de lymfe. Dus dat vond ze heel positief.

Daarna terug naar röntgen voor een biopsie omdat de bal er wel solide uitzag, maar toch ook verontrustend. Ze willen weten of het goed- of kwaadaardige cellen bevat maar die is nu uitgesteld om dat de arts weg werd geroepen.  Maandag hopen ze hiervan de uitslag te hebben en die horen wij dan dinsdag. De enige zekerheid die wij nu hebben is dat het er goed operabel uitzag en daar houden we ons nu maar even aan vast.

10 december 2013

Vandaag naar het ziekenhuis geweest voor de uitslag. Helaas de uitslag was niet goed. Ik heb borstkanker. Dinsdag word ik geopereerd. In eerste instantie eerst de poortwachters klier want ze willen daarna chemo doen om de tumor kleiner te maken en na een half jaar verwijderen omdat anders het gat in de borst zo groot gaat worden en de borst dan lelijk wordt maar de keuze is aan mij. Mijn keuze heb ik al gemaakt die is dinsdag de poortwachter en de tumor in ene weghalen en daarna bestralingen. Ik heb liever een lelijke borst dan de tumor langer dan noodzakelijk in mijn lichaam te hebben.

De lymfe zien er op de echo goed uit en ze denken dan ook dat de poortwachter schoon is, maar dat weten ze pas zeker na verwijderen en dan kan het behandelplan beginnen. Ook hier slaan we ons wel weer doorheen … daar ben ik van overtuigd. 

16 december 2013

Voor alle lieve woorden en steun, waar ik heel veel kracht uit haal, wil ik zeggen. 

17 december 2013

 Operatie al even achter de rug en ook alweer eventjes thuis. Alles is prima verlopen, nu een week wachten op de uitslag of de poortwachter schoon is dus laat de kaarsjes nog maar even branden. Ik ben nu alleen wat moe en heb last van oprispingen geen Rennies in huis natuurlijk en de pijn is met paracetamol redelijk onder controle. En hoe lief, toen ik net thuis was werd er een prachtig mooi boeket bezorgd namens de dames van de huishoudelijke dienst. Heel erg bedankt dat was een leuke opkikker en doet me goed

19 december 2013

Vandaag onder het gemalen water gestaan en de pleisters verwijderd. De wond is op een klein puntje na dicht dus dat gaat de goede kant op. De pijn valt me ook honderd procent mee en slik dan ook al bijna geen paracetamols meer. Straks even met Wil boodschapjes doen om even een frisse neus te halen. Tot nu toe gaat dus alles voorspoedig en voel ik me goed.

1 januari 2014.

Ik heb een wenspijl aangestoken. En er een filmpje van gemaakt

8 januari 2014

Vandaag een gesprek gehad met de radio oncoloog van MCA en een voorlichtingsuurtje met radiologie assistente. Best wel interessant! Morgen mag ik al heen om de CT-scan en tekeningen (dit zijn de lijnen die ze met stift tekenen zodat ze exact het gebied van bestraling kunnen vatstellen) en de drie tattoo stipjes (ik krijg dus een tattoo ;-)) voor de kruisende lijnen. Ook wordt de ademhaling geoefend omdat ik tijdens de bestraling diep moet omdat ik tijdens de bestraling diep moet inademen omdat het de linkerkant is en dat is nodig om het hart te beschermen. Dus als het meezit begint de bestraling volgende week al, maar zeker die week daarop. Ook heb ik volgende week woensdag een afspraak met de chemo/ hormoon oncoloog om alvast die behandelingen te bespreken. De radio oncoloog was tevreden over de wonden en oksel er was zoals ik al eerder zei wel een uitzaaiing in de poortwachter maar de lymf zelf zag er normaal uit dus zoals het er nu voor staat heeft hij zijn werk gedaan maar tijd zal leren. Tot nu toe ziet het er gunstig uit en daar ben ik weer heel blij mee! Inademen. Als het meezit begint de bestraling de volgende week al, maar zeker die week daarop. Ook heb ik de volgende week een afspraak met de chemo/hormoon oncoloog om alvast die behandelingen te bespreken.

De radio oncoloog was tevreden over de wonden en de oksel. Er was zoals ik al eerder zei wel een uitzaaiing in de poortwachter maar de lymfe zelf zag er normaal uit dus zoals het er nu voor staat heeft hij zijn werk gedaan. Maar de tijd zal het leren. Tot nu ziet het er gunstig uit en daar ben ik weer heel blij mee.

 

9 januari 2014

Zo de lijnen zijn getrokken en de tattoo is gezet (3 ieniemienie inkt stipjes) De ademhaling ook onder controle en vanaf donderdag 16 januari ga ik ervoor, dan begint de eerste bestraling van de 33 en de laatste staat voor dinsdag 3 maart!

11 januari 2014

De spinning bike staat afgesteld boven (ik moet van de oncoloog een uur fietsen per dag omdat dan de bestraling beter aanslaat) Wil zijn racefiets staat op de rollerbank dus we gaan gezellig samen trainen, hij voor de elf steden fietstocht en ik om mijn conditie op pijl te houden

13 januari 2014

Het eerste half uur fietsen zit erop. Moet eigenlijk een uur maar dat is een kwestie van opbouwen. Als je nooit sport of fietst heb je na een half uur toch echt zadelpijn hahaha. Dus er even eelt op kweken. Maar het viel me niets tegen want ik heb in een lekker been tempo gefietst dus best trots op mezelf.

14 januari 2014 

Vandaag weer een paar uurtjes gewerkt…oftewel aanwezigheid therapie. Toch heb ik me nuttig gemaakt hoor! Dit keer de receptie gepoetst en opgeruimd op het beenstoten tegen de la na(waardoor ik nu een bult op mijn been heb)ging het goed. Straks nog even met Wil fietsen en dan relaxen op de bank.

16 januari 2014 

Vanmorgen eerst naar de leukste taarten shop geweest en gelijk even gezellig een bakkie gedaan op het werk. Thuisgekomen John’s haarwerken gebeld voor een afspraak om een pruik te laten maken (al mag ik pruik niet meer zeggen omdat het tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden is noemen ze het haarwerk) voor tijdens de chemo. Daarna naar MCA voor de eerste bestraling.’

Het viel mij mee. de behandeling zelf was zo gepiept maar er was iets mis met een draadje waardoor de computer niet wilde opstarten en dus lag ik daar een half uur voor tjuma haha, maar goed nog 32 te gaan. Thuis gekomen naar de apotheek. Straks nog even fietsen en dan aan de taart en cup cakes beginnen.

23 januari 2014 

Vanmorgen te bestralen geweest (zoals eigenlijk elke dag) en naar de radio oncoloog voor de wekelijkse check up. Vanmiddag naar John’s haarwerken in Schagen gegaan voor de pruik. Oeps, ik bedoel het haarwerk! In eerste instantie dacht ik dat het best wel lastig zou zijn om te kiezen want er is zoveel keuze en dan moet het je ook nog staan, maar dat bleek dus reuze mee te vallen. Toen we binnen kwamen zagen Wil en ik een modelletje waarvan we beide zeiden: “die is leuk”! Dus hoofd meten en passen die handel, ook nog in een andere kleur. Maar het is gewoon het eerste model geworden. We waren het er alle drie over eens dat die het beste bij mij past. Lekker kort vlot en chocoladebruin. Of te wel het kapsel zoals Bianca mijn haar altijd knipt en kleurt, je zou zowat zeggen dat ze me verwachtte.

Dus alles is geregeld en ik kan nu met een goed gevoel de chemo in, wetende dat er een mooie haardos om me ligt te wachten men. Wil en ik zagen we een modelletje waarvan we beide zeiden: “die is leuk”! Dus hoofd meten en passen die handel, ook nog in een andere kleur maar het is gewoon het eerste model geworden. We waren het er alle drie over eens dat die het best bij mij paste lekker vlot kort en chocoladebruin. Of te wel. Het kapsel zoals Bianca mijn haar altijd knipt en kleurt. Je zou zowat kunnen zeggen dat ze me verwachtte. Dus alles geregeld en ik kan nu met een goed gevoel de chemo in, wetende dat er een mooie haardos op me ligt te wachten

26 januari 2014 

Afgelopen nacht werd ik wakker van de storm en ik lag helemaal vlak. Want ik met mijn levendige fantasie had in gedachten weer wat zien gebeuren. Ik zag namelijk mij buiten lopen in de storm en in ene waaide mijn pruik weg dus Wil en ik als gekken achter mijn haardos aanrennen. Toen we hem hadden leek het niet meer op een mooi haarwerkje maar meer op een dode marmot hahaha…Ik bedacht me dat het maar goed is dat ik hem pas in het voorjaar krijg, dan waait het hopelijk minder hard.

28 januari 2014 

Best grappig. Niet dat ik naar Alkmaar moet elke dag, maar in de 8 bestralingen die ik nu gehad heb, heb ik al 9 verschillende chauffeurs getroffen en volgens de chauffeur van gister zou het zomaar kunnen dat ik elke dag een ander heb want ze hebben meer dan 70 chauffeurs in dienst. Dus het is nu voor mij een sport aan het worden om bij te houden hoeveel verschillende chauffeurs ik ga krijgen in de 33 keer op en neer!

En aan het eind zal ik de stand melden. Wil zei al: ” dubbelen mag je ruilen” Die is dinsdag de poortwachter en tumor in ene en daarna bestralingen. Ik heb liever een lelijke borst dan de tumor langer in mijn lichaam te hebben dan noodzakelijk is. De lymfe zien er op de echo goed uit en ze denken dan ook dat de poortwachter schoon is maar dat weten ze pas zeker na verwijderen en dan kan het behandelplan beginnen. Ook hier slaan we ons wel weer doorheen. Daar ben ik van overtuigd!

30 januari 2014 

Vandaag weer voor de wekelijks check up bij de radio oncoloog geweest. Uitleg gehad waarom ik 33 bestralingen krijg en de meeste vrouwen maar 20. Best interessant. Het heeft te maken met de grote van de borsten. Ik krijg een lagere dosering zodat de borst niet verbrand en daarom 33 wat dus overeenkomt met de 20 van een vrouw met kleine/normale borsten met een hogere dosering. Gelijk gekeken naar de huid, armen en borst en alles zag er keurig uit. Komt door het bewegen zegt hij en ik geloof hem direct, want hij is ook degene die zei op mijn reactie: “ik doe alles wat de dokter zegt om maar beter te worden” “Dat wordt u!”. Dus mijn dag kan niet meer stuk. Daarna lekker met mijn (schoon) dochter aan het bakken en fröbelen geweest voor de taart voor zaterdag!

31 januari 2014 

Vandaag Liesbeth op bezoek gehad. Ze had deze roos voor me mee die ze mij gaf in het kader van wereldkankerdag op 4 februari. Verder wat dingen door besproken over mijn blog. Ja ja mensen jullie lezen het goed! Ik ben gevraagd door het Inloophuis Den Helder of ze mijn stukjes mochten verwerken in een blog voor hun website. En natuurlijk heb ik ja gezegd. Misschien dat ik daar anderen mee kan helpen.

Nu nog even relaxen en dan naar Alkmaar voor de laatste bestraling van deze week. 

3 februari 2014

Het was vanmiddag een echt gevalletje van uiterste!

Vanmiddag (hoe verrassend) te bestralen. Ik moest er om 14:35 zijn en dan komt de taxi mij een uurtje ervoor halen. Daar kan een kwartiertje speling tussen zitten. Eerder of later. Dus heb ik maar heel verstandig mijn e-reader in mijn tas gestopt want dat dood de tijd een beetje als je daar zit. Dat was maar goed ook want mijn chauffeuse kwam niet om 13.35 maar om 13.15.

Na het bestralen ben ik naar de hoek gelopen waar de chauffeurs altijd met een bakkie zitten te wachten, maar geen chauffeur. Ik nog overal gekeken, niets. Ook buiten niet. Sterker nog de taxi was weg zonder het mij te vertellen (wat wel gebruikelijk is) Naar de centrale gebeld: mevrouw binnen 10 minuten is er één. Enfin het heeft 30 minuten geduurd. Toen nog iemand ophalen van bij de hoofdingang en een jongetje bij een school. Al met al was ik pas 16.35 thuis. Een vermoeiend middagje met een lach want ik heb nu 13 chauffeurs gehad!

4 februari 2014

Het is vandaag 4 februari en dat betekent wereldkankerdag. Hoewel de meeste van mijn facebook vrienden er door mijn ziekte vaker bij stil staan dan anders wil ik doormiddel van de bloemenharten en de doorgeef roos deze ziekte toch nog eens extra onder de aandacht brengen! Wees bewust en kijk en luister naar je lichaam.

Je maakt wat mee in zo’n ziekenhuis. Komt er een man binnen met een jas aan waarop staat ” MCA ENTREE COACH” Wat denk je dan: dat is een meneer die je antwoord geeft op al je vragen zoals waar is radiologie? Of waar kan ik een uitrijkaartje betalen? Maar nee hoor, het is het luxe woord voor portier haha! Daarna word ik aangesproken door een mevrouw: Goh u heeft dezelfde tekening als ik, heeft u ook geen borst meer? Ik antwoord: “jawel hoor borstsparend. Oh zegt ze: die van mij is er af. Daarna geeft ze me haar naam en email adres zodat ik haar kan opzoeken op facebook. Dank je: ach die mevrouw wil in gesprek met lotgenoten”.

Niet dus; ik kan op Facebook haar schilderijen bekijken.

5 februari 2014

Lieve allemaal,

Het is mij de laatste tijd opgevallen dat mensen sinds mijn ziekte mij niet durven aan te spreken als ik ze tegenkom of thuis niet meer langskomen of bellen. Alsjeblieft mensen. Ik weet dat het moeilijk is maar ik ben nog steeds dezelfde Nicole! Het is echt niet besmettelijk dus zeg gewoon gedag of vraag hoe het is, kom langs voor een bakkie, bel of stuur gewoon een kaartje zodat ik weet dat jullie aan me denken.

5 februari 2014 

Toch nog een feestboekmomentje!

Het lijkt wel of ik een patent heb op het dingen meemaken deze week! Vandaag niets bijzonders met de taxi. Chauffeur nummer 15 op de 14 keer stond keurig op tijd voor mijn deur. Heel gezellig ritje gehad en veilig op bestemming aangekomen. In de wachtkamer de e-reader aangezet en boek met het desbetreffende hoofdstuk opgezocht.

Binnen in de bestralingsruimte zie ik radioloog Evert staan en ik weet Evert zijn naam nog heel goed want hij is de enige met warme handen (de meiden zeggen altijd sorry ik heb wel wat koude handen en dat hebben ze echt) dus wat roep ik … Hé Evert met de warme handjes. Hij lachen! Zegt zijn vrouwelijke collega, oh maar ik heb ook altijd warme handen hoor, want ik ben een halve kerel! Ik kijk haar een beetje verbaasd aan. Ja zegt ze want ik ben een pot (sorry als ik met dit stukje iemand of iets beledig) dus jullie snappen wel dat we met zijn drietjes helemaal dubbel lagen.

Morgenochtend is de wekelijkse check up en bestraling. Nou het zal mij benieuwen. Eén ding is zeker, ik heb mij nog geen moment verveeld in al die tijd dat ik nu heen ga.

6 februari 2014

Daarna nog even de dokter vereerd met mijn bezoek 
Zo mevrouw Laumen. Hoe gaat het met u? Prima dokter.
Mag ik het even bekijken? Tuurlijk dokter, ik ben tenslotte niet meer eenkennig haha.
Uw borst wordt nu wel wat roze van kleur, ik denk dat u ervan af nu wel meer last van gaat krijgen. Toen heb ik hem gezegd dat hij de goden niet moest verzoeken! Afijn 5 minuten later stond ik buiten want voor de rest zag ik er goed en gezond uit haha.
De terugreis ging zonder problemen.

Even nog een ps:
Dokter: u borst is al wel een stuk kleiner nu! Ik had u dat toch gezegd?
Ik: ja dokter en dat was mij zelf ook al opgevallen.
Dokter: u weet dat daar wat aan te doen is? Maar wel pas over 2 jaar.
Ik: ja dokter dat weet ik. Dag dokter.
Dag mevrouw tot volgende week.

8 februari 2014 

Pffff, afgelopen nacht toch ietwat k*t geslapen. Niet omdat ik last had van de borst zoals de dokter voorspelt had maar van de oksel! Het leek het ene moment net of er een tennisbal tussen zat zodat ik mijn arm niet meer dicht kreeg en het ander moment leek het net of ik met mijn arm over zo’n ouderwetse oksel kruk hing, behalve dan dat de kruk andersom stond en ik dus over het uiteinde hing.

Je kan het ook nog vergelijken met het prikken van een bezemsteel onder mijn oksel die waren ze (wie – ze in dit geval is weet ik niet maar het klinkt gebekter) bezig afgelopen nacht. Dus bed uit en wat paracetamols (iets anders mag niet) naar binnen gewerkt en toen ging het redelijk.

Maar mensen wat was ik brak vandaag. Maar goed eerst koffie zoals mijn grote nicht Jane altijd zegt, daarna boodschapjes doen met mijn moeder en dan schaatsen kijken.

Ondanks het weinige slapen is het nare gevoel in mijn oksel nu bijna weg.

10 februari 2014 

Zo, de nieuwe week is weer aangebroken! Gisteren eerst maar even de tennisballen in de koker teruggedaan, de bezem in de schuur gehangen en de kruk teruggebracht naar het uitleen centrum. Of te wel, eindelijk weer eens een goede nachtrust gehad. Vanmiddag een klein feestje tenminste, dan gaan we aan de gebak om te vieren dat ik dan officieel over de helft ben. Dan heb ik er 17 achter de rug dus nog 16 te gaan. Nog een kleine drie weken te gaan! Voor de rest kijken of het weer zo’n klucht gaat worden als vorige week, maar misschien blijft het ook wel bij dit verhaal…niet zo spannend maar ook wel eens lekker.

 

11 februari 2014 

Echt weer een stunt voor mij. Gisteravond had ik een afspraak bij mijn kapster vergeten! Overtuigd dat het vandaag was. Vanochtend onder de douche me heerlijk aan het afsoppen (ik douche met 2 verschillende douchegel i.v.m. het feit dat mijn borst en oksel met ongeparfurmeerde zeep gewassen moet worden). Verkeerde zeep! Ik heb nu wel begrepen waarom dat niet mag. Pfff men wat brand het!

Vanmorgen op schoolreisje geweest. Althans zo voelde het. Ik werd opgehaald met een busje. Achterin plaatsnemend omdat de rest vol was kreeg ik de opwelling om “het potje met vet” gaan zingen. Daarna moest ik op een heel ander bestralingstoestel. Geen probleem denk je dan. Maar alle radiotherapie kamers zijn anders, werken anders enzovoort.

Ben ik net thuis gebeld: 
Ik: met Nicole’ 
Zij: spreek ik met mevrouw Laumen 
Ik: Klopt 
Zij: mevrouw Laumen u spreekt met Kitty van radiologie. U heeft uw afsprakenkaart in de kleedkamer laten liggen. 
Ik: o jeetje wat dom 
Zij: ach valt wel mee. Komt vast door het andere toestel. 
Ik: bedankt en in gedachte zit ik mezelf uit te foeteren! Oftewel mens waar zit je verstand.

 

12 februari 2014

Vandaag maar weer op schoolreisje geweest! Inderdaad ik werd door chauffeur nummer 19. Ik loop er nu 1 achter. Met het busje 1 1/2 van tevoren opgehaald. Er was een ding zeker. Ik was ruim op tijd. Aangekomen zaten we met allemaal Helderse mensen in de wachtkamer en het is echt waar. Als er vreemde waren binnengekomen hadden ze vast gedacht dat ze midden in een carnavalsfeest waren beland dan op de afdeling radiotherapie. Man wat hadden we een lol. Ik mag wel uitkijken dat ik het straks niet ga missen. Na de bestraling naar de radio oncoloog. Het gaat goed. Alhoewel hij ervan overtuigd is dat ik er nog wel last van krijgen. Ik wacht met spanning af maar so far so good.

 

Toen kwam het gesprek op fietsen

Dokter: fiets u nog

Ik: ja dokter, maar mag ik daar wat over vragen?

Hij: natuurlijk wat wilt u weten

Ik: ik moet een uur per dag fietsen maar mag at ook 2 maal een half uur zijn. Want een uur houd ik echt niet vol.

Hij: terwijl ik ondertussen me aankleed en opsta, niet volhouden, zo’n jonge meid.

Ik: het gaat ook niet om de conditie maar om de zadelpijn. Terwijl ik dat zeg zie ik hem een blik op mijn achterwerk werpen en hij zegt: nou daar zit toch spek genoeg op zou ik zeggen.

Ik: dat wel dokter maar kent u het sprookje “de prinses op de erwt?

Hij: uh, ja hoe zo?

Ik: nou vergeleken met bij haar ben ik de koningin op de erwt.

 

Er verschijnt een glimlacht op zijn gezicht maar volgens mij denkt hij echt dat ik niet spoor. Tot de volgende week dokter

En o ja ik mag tweemaal een half uur!

 

16 februari 2014

En toen kreeg de dokter toch nog een beetje gelijk! Hoewel het nog steeds winter is (al is dat qua temperatuur niet echt te merken) ben ik aan het vervellen. Niet echt verbrand of zo van de bestraling, laat staan van het zonnetje maar toch krijg ik een nieuw velletje. En zoals het ook gaat met vervellen van een zonnetje jeukt dit net zo erg. Een beetje talkpoeder doet wonderen gelukkig! Ook hoef ik me linke oksel niet te meer scheren, wat ik eigenlijk wel weer als een voordeel beschouw. Dat geldt niet voor rechts natuurlijk. Maar voor de rest moet ik zeggen dat het me eigenlijk nog steeds meevalt. ‘Deze week alweer de laatste 4 oksel/borst bestralingen en daarna nog acht keer op de plek waar het heeft gezeten en heb ik de 33x erop zitten. Dus nog 2 ½ week en dit hoofdstuk kan afgesloten worden met een klein feestje en kan ik me op gaan maken voor het volgende traject.

17 februari 2014

Jullie raden het nooit…of misschien toch wel Want wie denken jullie wie er in de wachtkamer zat toen ik aankwam in Alkmaar? Juist mevrouw Poole. Dit keer herkende ze me wel dus ja dan komt er van lezen niet veel! Ze bleek haar laatste week bestraling te hebben en vroeg mij op welke tijden ik moest. Er bleek geen enkele tijd overeen te komen. Dus toen haar taxi kwam heeft ze uitvoerig afscheid van me genomen. En we kunnen elkaar op facebook verder volgen. Zij met haar schilderijen en ik met mijn heerlijke taarten.

Toen ik aan de beurt was, kreeg ik alvast voorlichting over hoe de bestralingen er over 3 dagen uit gaan zien. Ik hief dan niet meer aan het beademingsapparaat en er worden ook geen controle foto’s meer gemaakt. Vandaar dat het verkort gaat worden naar 10 minuten. De bestralingsdosis wordt dan wel iets hoger maar is dan alleen nog maar gericht op de operatieplek. Voor mij weer een mooi vooruitzicht want dan is het ook bijna klaar. Met een kleine vertraging weer op weg naar huis. Straks even een appel/kaneel cake maken. Morgen komt mijn nicht uit Friesland gezellig voor een bakkie.

17 februari 2014

Vanavond naar de kapper geweest! Dit keer kon ik het niet vergeten want Wil wist ervan en mijn buffie zou me komen halen (heeft ze ook gedaan) want zij moest ook heen. En mocht ik het dan alsnog vergeten zijn zou mijn kapster Bianca me appen dus het kon niet anders dan goed komen! Dus nu weer een lekker kort koppie. Niet gekleurd dit keer omdat we niet wisten hoe het zou uitpakken na de operatie en alle bestralingen. Gelukkig zit er nog wat van de vorige keer in dus nog niet totaal grijs.

18 februari 2014

Vanmorgen gezellig mijn Nicht op visite gehad. Even lekker bij kletsen over van alles en nog wat. In de middag ruim op tijd opgehaald door de taxi want de meneer die ik gisteren ook trof moest al om 13:40 en ik pas om 14:10. Aangekomen even een bakkie leut gepakt, boek aangezet en lezen maar. Toen die meneer klaar was bleek hij niet zo hoffelijk was als ik gisteren (ik heb de taxi toen laten wachten) Een hoop gedoe, uiteindelijk had ik pas om 15.00 uur de taxi terug. Toch ook weer een leuk momentje deze dag. Er was een oudere meneer die voor het eerst kwam samen met zijn zoon en vroeg, maar waar moeten we zitten dan? Waarop ik zeg waar u maar wilt. Hij kijkt me met pretlichtjes aan en wijs naar mijn schoot en alsof ik al wist dat hij dat ging zeggen zei ik: behalve op mijn schoot! De man moest daar hartelijk om lachten waarop zijn zoon zei. Dank u wel, nu is hij in ieder geval een stuk meer ontspannen. Verder nog de tip gekregen om de plek onder mijn borst wat geïrriteerd is met Bepathen zalf in te smeren. Thuis gekomen was Wil ook alweer terug uit het AMC. Ja het is echt lappenmanden kolder bij ons. Ze gaan hem toch weer opereren! Gelukkig niet voor zijn hart maar voor de pijn die hij bij het litteken en hartstreek heeft. De pijn komt waarschijnlijk van de ijzerdraadjes die gebroken zijn en anders van het litteken wat niet mooi dicht zit. Dit zal in maart gebeuren voordat ik het tweede traject ingaat!

19 februari 2014 

Al een paar dagen flink last van mijn oksel! Rood en bruin lopen door elkaar heen onder mijn oksel en ook de tennisballen en bezemstelen lossen elkaar nu af! Of te wel…vervelend! Gelukkig mag ik omdat het morgen de laatste oksel bestraling is vandaag al beginnen met het smeren van Bepathen onder de oksel en heel lichtjes op een klein plekje onder mijn borst. Dit mag weer niet te dik omdat ik er daarvoor nog 9x moet. Mijn grootste vriend op dit moment heet PARACETAMOL! Ik mag er 8 per dag en dat ik nu dus ook want dan blijft mijn pijnspiegel gelijk en begint het nu wat dragelijker te worden. Hopelijk zakt het na de laatste okselbestraling langzaam af zodat ik mijn tijdelijke, extra vriend weer de deur uit kan zetten. Zo zie je maar! Waar de dokter het verwacht gebeurt dus niets en waarvan hij verwachtte dat het niet zou gebeuren gebeurt het dus wel. Maar goed … ook hier sla ik mij wel weer met een glimlach en een goed humeur doorheen. Nog 9 keer en dan mij ik mijn eerste feestje samen met onze kinderen en mijn moeder.

20 februari 2014 

Vandaag dus de laatste oksel/borst bestraling gehad. Morgen hoef ik niet meer aan het abc apparaat. Omdat ik jullie toch even wil laten zien waarmee dit gebeurt wanneer je het aan de linker kant hebt heb ik de snorkel en neusklem meegekregen. Want zei ze: we doen hier niet aan recyclen! De onderkant kreeg ik in mijn mond en de bovenkant was aangesloten op een apparaat waarmee ze de luchtslang konden afsluiten. En dan natuurlijk een neusklem want ander kon je nog ademhalen en het gaat erom dat je je adem 20 seconden inhoud.

Verder nog even bij de dokter geweest.

Hij: zo mevrouw Laumen, de laatste loodjes zie ik

Ik: ja dokter, nog maar 8

Hij: wanneer is precies uw laatste?

Ik: 4 maart

Hij: mmm dan ben ik er niet voor de eindbeoordeling, hoewel ze er een foto van kunnen maken om die even naar mij door te mailen. Dan kan ik er op de piste desnoods even naar kijken.

Ik: en daar zit u op te wachten in de sneeuw! Mijn tiet, ik dacht van niet.

Hij kijkt me aan en zegt: tja, daar heeft ook wel weer een punt. Ik doe het de volgende week donderdag wel.

Ik; oké en dan?

Hij: nou dan krijgt u van mij te horen wanneer u met de chemo mag beginnen. En zoals ik het nu zie mag dat 10 dagen na de bestraling maar de volgende week weet ik definitief.

Ik: nou dat zou mooi zijn, want dat is toch weer 11 dagen eerder dan gedacht.

Hij: fijn dat ik uw dag weer goed heb gemaakt. Dag mevrouw Laumen.

Ik: mijn dag is altijd goed dokter, maar het kan natuurlijk altijd beter. Dag dokter en een fijn weekend alvast.

Vrijdag 21 februari 2014

Vandaag voor het eerst zonder snorkel en toen ze hoorde dat ik hem mee had genomen voor een foto vroeg ze of ik binnen ook een foto wilde maken. Dat vind ik zo gaaf dat ik jullie kan laten zien hoe het er allemaal uitziet!
Op de eerste foto is de beademing computer. Daar zit een draad aan met een knop die ik ingedrukt moest houden. Op het moment dat ik weer mocht ademen moest ik de knop weer loslaten om door te ademen. Ook zit daar een lange plastic slurf aan die achter mijn hoofd vast werd gezet waar de snorkel op werd geplaatst.

De tweede foto is van de bestralingstafel. De twee lichte vlakjes zijn computerschermen waar alle informatie op staat en het rond ding aan de bovenkant is het apparaat waar de straling uit komt. Links en rechts het apparaat voor de foto en dat gaat helemaal rondom je heen.

25 februari

Ik zit nu in de aftel modus! Nog 5 x en wat mijn huidje betreft is dat maar goed ook. De oksel heeft nu een heel dun nieuw velletje dus heel gevoelig en mijn borst begint nu toch flink te jeuken. Donderdag het laatste gesprek met de radio oncoloog en daarna bellen naar de chemo verpleegkundige om een afspraak te maken voor de eerste chemo. Op het ogenblik ga ik niet meer met de taxi omdat het me de afgelopen week niet echt bevallen is, wat dus de eindstand op 25 chauffeurs op 26x brengt! Verder fiets ik nog steeds maar de zadelpijn blijft. Ik denk dus niet dat dit mijn ding gaat worden maar ik zeg nooit.

27 februari

Na vanmorgen eerst bij buuffie een bakkie te hebben gedaan, zijn we gezellig kletsend op weg naar het MCA gegaan. Lekker op tijd aangekomen. 10:56 (ik moest om 11:00). Ben ik naar binnen gegaan terwijl Veronique haar auto weg ging zetten. Bij binnenkomst zegt een meneer die daar met zijn vrouw zat. Meneer en mevrouw kende ik wel want ik heb al eens met ze in de taxi gezeten. Heb je brood meegenomen? Hoe zo? Nou er is een netwerkstoring dus is er een flinke vertraging. Wij moesten om 9.45 en we zitten hier nog! Awel we hebben alle tijd. Maar ik kon eerst naar de dokter.

Zo zegt de dokter, het zit erbij op! Nog drie toch?

Ik: uh nee nog vier.

Even leek de man van slag, keek in zijn papieren en zegt: hier staat dat 4 maart uw laatste is, dus dat zijn er nog drie.

Ik: ja normaal wel dokter, maar er is een storing dus deze moet ik nog.

Hij: Tja inderdaad als u het zo bekijkt. Met weer zo’n weemoedig glimlachje! Hij schudt nog net niet met zijn hoofd. Maar je ziet hem denken: “wat moet ik toch met die vrouw”

Hij vraagt of hij nog eens mag kijken.

Ik: ach wel ja. Maar dit is wel voor de laatste keer. Waarop hij dit keer waarachtig in de lach schiet!

Hij: ik schrijf u wat voor. Het is voor onder uw borst en wat mij betreft mag u over zo’n kleine drie weken starten met de chemo. Ik sta op en wens de beste man een goede vakantie en zeg: nou dokter, neemt u mij niet kwalijk dat ik zeg “hopelijk niet tot ziens”.

Hij kijkt me aan alsof hij me nu te pakken heeft en zegt: u mag aan de balie een afspraak maken voor over 6 weken met mij in het Gemini! Tot dan mevrouw Laumen.

Tot dan dokter.

Thuis gekomen de chemo verpleegkundige gebeld. De afspraak is gemaakt en staat voor 20 maart. Uitleg gekregen welke medicijnen ik de dag voor de chemo moet slikken en de rest moet ik op de dag zelf meenemen. Ook even langs de apotheek geweest en John’s haarwerken gebeld om door te geven wanneer de eerste chemo is, zodat ze weten wanneer ze me kunnen verwachten. Dus in zoverre is alles weer geregeld. 

2 maart

Even een paar flesjes bubbels ingeslagen!
We hadden nog wel een flesje in de koelkast voor mijn E.B feestje, oftewel einde bestraling feestje. Maar aangezien er dit jaar nog wel een paar feestjes/hoogte punten volgen kan je nooit genoeg bubbels in huis hebben. 

 

 

4 maart

Pink ribbon cupcakes!
Speciaal gemaakt voor de afdeling radiologie om ze te bedanken voor de goede zorgen, het geruststellen, (vooral in het begin) maar vooral ook voor hun dosis gezonde humor!

5 maart

Vreemd, maar toch ook wel weer lekker! Vandaag voor het eerst sinds 8 weken weer eens zonder rekening te hoeven houden met alle lijnen. Kunnen douchen en afdrogen. Natuurlijk nog wel met baby zeep vanwege het prikken maar gewoon soppen en afdrogen zoals je gewend bent te doen. Heerlijk! Waar een mens al niet gelukkig van kan worden

6 maart

Gisteren Univé Zorgzaam gebeld om ze wat te vragen. Tijdens ons gesprek, tenminste mijn gesprek, werd de verbinding verbroken. Ik teruggebeld, want ik had zoiets van, je gooit niet zomaar de horen erop omdat ik ergens niet mee eens! Zegt de mevrouw die ik toen aan de telefoon kreeg: U krijgt van ons een attentie want u heeft niet de service gekregen die u van ons mag verwachten. Ik dacht: nou dat zal een pen of een opschrijfboekje zijn. Maar zie hier: een mooi bloemstukje. Dat had ik dus niet verwacht.

10 maart

Vandaag op de kop af drie maanden geleden kreeg ik de diagnose ” borstkanker”.
In die drie maanden is er veel gebeurd. Eerst een borst besparende operatie waarbij ook de poortwachter lymfe verwijderd werd. Constatering 1 uitzaaiing maar gelukkig was de aanhechtingslymfe rustig. Daarna 6 weken herstellen. Ondertussen natuurlijk de vele ziekenhuisbezoekjes aan de artsen niet te vergeten waarin de behandelstappen werden besproken.

Oksel/ borst bestraling, chemo- en hormoontherapie. De start van de eerste bestraling was op 16 januari en bestond uit 33 keer.

Ook dit traject is nu achter de rug! Deze week even helemaal niets… geen dokter, geen ziekenhuis, geen gesprekken. Heerlijk ontspannen en vandaar ook dit terug- en vooruitblik. Op 20 maart krijg ik de allereerste chemo van de in totaal 6. Ik hoop dat ik daar net zo goed doorheen kom als met de operatie en de bestraling. Ik voel mij goed, zie er volgens veel mensen goed uit! Hahahaha nog nooit zoveel complimentjes gekregen als nu. Zodra ik de eerste chemo heb gehad en ik mij goed voel zal ik natuurlijk ook verslag doen van het tijdens de chemo is gegaan. Misschien iets serieuzer, maar mijzelf kennende zal het wel in dezelfde trant blijven als al mijn andere verslagen. 

12 maart.

Dit heeft iemand speciaal voor mij gemaakt! Ze heeft zelfs mijn naam erin verwerkt. Super blij mee!

19 maart

Mijn pillen arsenaal! Al deze pillen zijn voor, tijdens en na de chemokuur van morgen. Vanavond beginnen met de eerste! Op 1 na zijn al deze pillen tegen de misselijkheid. Je zou dus haast denken dat je dus niet meer misselijk kan worden, maar dat is niet zo. Zoals zij het al zei: je kunt nog steeds misselijk worden maar dan in mindere mate. Ik wacht het dus wel af. Verder moet ik morgen om 9.15 uur in het ziekenhuis zijn.

Dan krijg ik andere pilletjes, er wordt bloed afgenomen en het infuus wordt aangelegd. Hoe het dan verder gaat hangt af van mijn reactie op de chemo. Ik hoop net zo goed als op de operatie en bestraling maar de tijd zal het leren. In ieder geval, ondanks dat ik wel wat zenuwachtiger ben voor deze kuur als dat ik voor de rest was, ben ik er klaar voor.

Pr. Morgen is de eerste van de zes die ik moet ondergaan.  Gelukkig is het er één in de drie weken!   

 20-3-2014 Chemo dag 1.

Om even over negenen ons gemeld bij de afdeling oncologie op oost 2. Bepakt met medicijnen, boekjes en lekkere slippers. We waren wat te vroeg dus mochten we in het kantoortje alvast plaatsnemen zodat het verpleegkundig personeel alles nog klaar kon zetten. Of we al wat drinken wilde? Ja hoor graag thee. Prima kom ik het zo bij brengen.

10 minuutjes later. Het komt eraan hoor, maar het apparaat moet nog opstarten. Wij: prima hoor, we hebben vandaag toch geen andere plannen. 5 minuten later kwam ze terug met de thee, alle uitleg materiaal en een leerling; of ze er ook bij mocht zitten alles nog klaar kon zetten. Of we al wat drinken wilde? Ja hoor graag thee. Prima kom ik het zo bij u brengen. 10 minuutjes later. Het komt eraan hoor maar het apparaat moet nog opstarten. Wij. Prima hoor, we hebben vandaag toch geen andere plannen. 5 minuten later kwam ze terug met de thee, alle uitleg materiaal en een leerling of ze er ook bij mocht zitten. Tuurlijk geen probleem iedereen moet het leren. Om half 11 naar mijn relax stoel gebracht. Kwart voor 11 kwamen ze met mijn curver-gereedschaps koffertje waar alle zakjes in zitten. Weer met zijn tweetjes en of ik het erg vond dat de leerling mij ging prikken Tuurlijk vond ik dat niet erg. En eerlijk is eerlijk. Ze deed het prima! Het eestte zakje was een zakje met antimisselijkheid, daarna werd er gespoeld. Ondertussen kwam de verpleegkundig oncoloog langs om te vragen hoe het met me was en hoe de bestralingen waren gegaan? Ook hebben we het over mijn blog voor het Inloophuis gehad. Zei houdt daar 24 juni een praatje over hormoontherapie en vroeg mij, mits ik mij goed voelde, om met haar mee te gaan dan had ze een levend voorbeeld en ik zag dan het Inloophuis eens vanbinnen. Twee vliegen in een klap.

Het spoel zakje was ook op dus de eerste zakje met chemo ging eraan. Ik krijg drie zakjes dus omdat het een tac kuur is noem ik deze het t zakje:-). Dit zakje duurde een uur. In dat uurtje zat ik met mijn handen in een ijshandschoen omdat dit zakje je nagels kan aantasten. Het was net een facebook duimhandje Zie foto! Nadat het uur voorbij was werd er weer gespoeld en het b zakje opgehangen. Ondertussen kwam er soep en brood Heerlijk daar was ik echt even aan toe. En of dat nog niet genoeg was kwam er ook nog eens een vrijwilligster langs voor hand en/of voetmassage. Heerlijk al die verwennerij. Je zou haast vergeten waar je was als je niet met die naald in je arm zat. Ook zat ik met leuke mensen op de zaal en dat scheelt een stuk, want ja…ik hou nu eenmaal van lachen.

Na zakje 2 weer even gespoeld en daarna kwam het c zakje. Rood deze keer! En omdat die kuur de slijmvliezen in de mond droogmaken krijg je nog eens een lekkere versnapering. Een raket waterijsje! Maar mijn zakje was nog niet leeg, en het ijsje al wel daarom kreeg ik er nog eentje. Na het laatste zakje nog een keer spoelen en toen zat het erop.

Half drie werd ik afgesloten. Na nog wat papieren meegekregen te hebben en mijn mobile nummer te hebben achtergelaten togen we om drie uur huiswaarts. Thuis nog even gezeten en toen langs de apotheek om mijn maag be

schermtabletten op te halen, wachttijd 1 1/2 uur. Thuis gekomen heeft Wil voor mij heerlijke spekpannenkoeken gebak

ken, en die heb ik mij heerlijk laten smaken. Geen last van misselij

kheid wel van hoofdpijn maar 

daar mag ik paracetamols voor gebruiken. Dus dat zakte daarna wat af.

Er was bij mijn buurvrouw een bos bloemen afgegeven van de collega’s en de big boss familie. Zie foto! Nog even wat tv gekeken en toen naar bed waar ik, ietwat onrustig omdat ik vaak naar het toilet moest (mijn vader was nu eenmaal geen loodgieter dus ik ben niet waterdicht) vanwege al het vocht van de kuur en drinken. Ik toch een goede nachtrust heb gehad. Even nog een vermelding over het verplegend personeel. Ook deze meiden zijn stuk voor stuk even aardig net als die van de bestralingen.

Haha. Ik zet net mijn verslag over gisteren en vannacht erop. Maar ik heb tot half drie heerlijk geslapen. Toen werd ik wakker van een slapend, tintelend onderbeen. Dat duurde toch wel een paar uur voordat het er uitgetrokken was. Daarna tot 8’00 nog lekker geslapen.

Dag 2 chemo, the day after! Of voor degene die niet goed Engels kunnen, de dag erna! 

21-3-2014

S morgens om 7 uur wakker ge-sms’t door het bedrijf dat mijn spuit moest komen brengen dat ze dat tussen 12:00 en 13:00 zouden doen. Even een korte uitleg over die spuit. Omdat tijdens de chemo de witte bloedlichaampjes worden afgebroken krijg je een spuit met een bepaald iets dat weer gaat zorgen voor de aanmaak. Hier komt een verpleegkundige langs om hem te zetten. Dat mag pas 24 uur na de kuur, maar binnen 48 uur! Dit dus even over die spuit die een vermogen kost maar goed alle mensen die chemo moeten doorstaan hebben het nodig en dus die schaamte over de kosten laat ik dan ook maar achterwege.

Om half 9 gegeten en de lading pillen naar binnen gewerkt. Veel dorst en de eetlust was er ook nog steeds. Om 12 uur kijk ik in de spiegel. Ze hadden me al wel gewaarschuwd, maar dat het op de dag van de chemo zou gebeuren (maar ja ik doe het de hele tijd al anders dan voorspeld dus… ) en ik heb echte appelwangetjes. Zo’n lekker blozend koppie als Fleurtje Bellefleur! Voor de iets jongere onder ons, dat was een meisjesboekenserie uit mijn jeugd.

Verder een beetje bank lopen handen, koffiegedronken enzovoort. Om kwart voor drie kwam dus de verpleegkundige om hem te zetten. Waar ik hem wilde. Het maakt niet echt uit zei ze, maar de buik is wel de beste plaats omdat daar wat meer vet zit. Ik kijk naar mijn beneden naar mijn buik en dacht. Tja daar heeft ze een punt! Gelukkig was ze wel zo geruststellen om te zeggen dat dat toch voor de meeste mensen geldt.

Daarna wat boodschapjes gedaan en weer wat gegeten. Pilletjes, broodje! Ik heb wel door dat ik nu wat eerder vol zit en dat ik soms iets eet waarbij ik denk; hmmm gisteren smaakte dat toch anders. Maar om tegen te gaan dat mijn eetlust minder wordt, eet ik nu meerdere keren per dag een beetje. Om 20.00 uur keek ik nogmaals in de spiegel om de wangen te controleren en schoot gelijk in de lach, want mijn gezicht was niet meer het enige dat roze was. Mijn halve lichaam was ondertussen roze geworden, Met mijn levendige fantasie zag ik mij alweer dansen met Kermit de Kikker als … hahaha juist … miss Piggy.

Lekker geslapen tot half drie, daarna werd ik wakker van een tintelend slapend onderbeen. Het heeft even een uurtje of twee geduurd voordat het minder werd en daarna nog even voor het er helemaal uitgetrokken was. Toch nog even geslapen tot 08.00 uur en toen eruit. Er lagen nog wat pilletjes te wachten.

PS: mijn man kwam net beneden en vertelde zijn droom van afgelopen nacht. Hij had gedroomd dat ik al kaal werd. Maar dat was nog niet alles. Ook hij was ook kaal geworden. Nu heeft hij niet heel veel haar dus dat was zo’n grote ramp nog niet. Maar we konden het telefoonnummer niet meer vinden van John’s haarwerken! Gelukkig dus maar een droom. We hebben alle twee nog haar en het telefoonnummer hangt op de koelkast.

24 maart 2014

Zondagmiddag, avond en nacht is K.T geweest. Nog niet eens vanwege de chemo maar vanwege de prik voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Het leek wel of ik in een Western film mee speelde en dan in de rol van degene die met een touw aan haar enkels door een paard voortgetrokken werd. Wat deden mijn onderbenen pijn! Het leek wel of ik af en toe geen onderbenen meer had. Eigenwijs als ik was … geen paracetamollen meer geslikt, want stel je voor dat ok daar nog eens verslaafd zou raken. Na een goed gesprek met de verpleegkundig oncoloog over hoe en at met deze pijn, nu elke 4 uur 2 pilletjes en dat helpt tot nu toe. Wel ben ik erg vermoeid maar ja dan moet je maar geen speelfilms maken ’s nachts.

Vanmiddag nog gebeld door het AMC. Wil wordt morgen opgenomen en woensdag geopereerd aan de draden die zijn geknapt bij het borstbeen. Als alles goed verloopt mag hij woensdagmiddag weer naar huis. Ook Bonnie. Collegaatje op visite gehad en van haar kreeg ik mooie witte druifjes.

25 maart 2014

Vannacht ging het iets beter dankzij de paracetamol. Ik heb dit keer geen Western gemaakt maar de marathon van New York gelopen. Alhoewel, mensen die mij kennen zullen denken ” Niek, je hebt nog nooit gevlogen. Durft ook nog steeds niet. Dus die marathon is geen goede vergelijking! Dus dacht ik oké, het WK allround schaatsen, dat was in Nederland. Het lijkt wel op een soort verzuring ofzo. Het begint ook pas ’s nachts en ’s morgens wordt het minder. Dat dan weer mijn klaagzang wat betreft de benen.

Voor de rest gaat het lekker, niet misselijk, hoofdpijn is weg en de vermoeidheid is er welk maar met wat rust tussendoor goed te doen. Vandaag gaat Wil met de buurvrouw richting AMC omdat ik hem niet kan brengen. Autorijden is nu niet iets waarvan ik op dit moment kan zeggen dat dat veilig is. Ik kan ook niet mee, want voor mij staat er een afspraak gepland met de mama care in het Gemini. Gelukkig heb ik ook een chauffeuse in de vorm van buffie’s vriendin Corina. Weet niet precies waarom ik daar moet komen, uiteraard houd ik jullie op de hoogte.

‘s middags

Wil is afgeleverd en geïnstalleerd in het AMC en ik ben bij de mamma care geweest. Ik werd al snel geroepen. Mevr. Laumen, hoe is het nu met u? Goed hoor!
En hoe is de bestraling gegaan? Goed hoor!
Nou u klinkt nog steeds heel blij en positief! Ik ja waarom niet. Ze zegt. Hoeveel bestralingen heeft u nu gehad? 33.
Zo, toch nog zoveel! Ach zeg ik. Ik heb ze overleefd dus het viel mee! Was denk ik geen goede woordspeling op oncologie. Ze kon er niet om lachen.

Dus ik vraag haar: ik heb met jou een afspraak maar waar is het eigenlijk voor? Nou zegt ze: We willen altijd even kijken hoe het met de mensen is na de bestraling en voor de eerste chemo.

Ik kijk haar aan en zeg, mmmm dat is dan niet goed gelukt. Hoezo zegt ze. Nou uhh ik heb de eerste al gehad. Dat meent u niet. Wanneer dan? Nou afgelopen donderdag. Volgens mij geloofde ze dat niet, maar door er nog even op doorgegaan had ze iets van, toch wel! Ze zegt: petje af hoor mevrouw Laumen zoals u met alles omgaat. Verder nog naar de borst en wond gekeken en ook dat zag er rustig uit. Over ongeveer drie maanden wil ze me weer zien. Mocht ik dan nog in de chemo zitten, dan bezoekt ze me daar. Dat scheelt weer een ritje. Ik vind het best! Ze heeft me nog sterkte gewenst, maar zei ze, dat komt bij u wel goed. 

26 maart 2014

Afgelopen nacht eens niet zo zwaar gesport. Dit keer was de pijn er af en toe! Mijn benen voelde nu soms aan zoals ik dat ook wel eens had na een drukke dag werken en je alleen maar aan lopen bent dus dat was te doen. Ik heb ook redelijk goed geslapen, maar wel wat onrustig want in gedachte bij Wil in het AMC. Hij is als tweede aan de beurt en hopelijk daarna eindelijk echt pijn vrij na 1 1/2 jaar. Verder moet ik zeggen dat ik mij, ondanks het iets sneller vermoeid zijn, nog steeds goed voel. Ik proef langzaam weer wat ik eet, daarvoor at ik wel en wist ik ook wel wat ik at, maar dat had ook een dood vogeltje kunnen zijn, want smaken deed het niet.

Verder zit ik elke ochtend even aan mijn haar te trekken om te kijken of het al uitvalt… maar tot nu zit het er nog steeds stevig op, dus nog even wachten op mijn nieuwe coupe.

27 maart 2014

Even een verslag over Wil!

Gisteren om half 2 ging hij richting de OK. Om kwart voor 4 werd ik gebeld dat hij op de vercouver kamer lag. Op mijn vraag of de operatie goed verlopen was kon ze me niets vertellen. Ik moest wachten tot hij op zaal lag. Zij zouden mij dan brieven. Om 18:00 maar even gebeld maar hij lag nog steeds niet op zaal. 19:00 uur werd ik gebeld dat ze hem op gingen halen.

De uitkomst: de operatie is geslaagd maar toch anders dan gedacht. De operatie was ingrijpender maar nu is alles hersteld. De pijn is er maar anders dan voor de operatie. Het is echt wondpijn en dat gaat over. Jullie snappen natuurlijk wel dat het nu een hele verlichting voor hem is. Hij mag vandaag naar huis om thuis te herstellen. Zijn eigen woorden waren dan ook, en nu gaat het goed komen. 

31 maart 2014

Vandaag is het elf dagen na mijn eerste chemo en tien dagen voor nummer twee! Donderdag was de pijn in mijn benen over en voel ik mij heel goed! Niet misselijk geweest voor de rest, dus dat is heel prettig. Mijn haar zit er ook nog steeds op, sterker nog, als ik eraan trek doet het zeer dus tot nu toe is het nog niet van plan om uit te gaan vallen. Het enige wat ik wel heb is jeugdpuistjes over mijn hele kin. Het lijkt wel een krentenmik. Je zou haast denken dat ik in de puberteit zit, maar de confrontatie in de spiegel geeft toch wel aan dat het dat niet is. Ik houd het maar op een allergie reactie op de chemo, anders zou ik het niet weten.

Vandaag even bloed prikken om te kijken hoe het met mijn witte bloedlichaampjes is gesteld. Ik zelf denk wel goed, moet haast wel met alle pijn die ik heb gehad van die prik! Vrijdag een afspraak met de radio-oncoloog voor controle. Een week eerder dan ik de afspraak had staan maar ja 

op die datum is mijn chemo en dat gaat voor. Tot nu toe gaat het dus goed en kan ik alleen maar hopen dat ik er zo door heen blijf rollen! Daar heb ik wel een krentenmik koppie voor over.

Ook nog even een update over Wil.

De wond heelt goed en is dus dicht. Nog wel pijnlijk maar dat is niets met al die pijnen die hij voor de operatie had. Die zijn weg. Vandaag met hij voor wondcontrole naar het AMC, maar het ziet er, voor zover wij kunnen zien, goed uit.

Weer een verwennerij!

De moeder van mijn buuffie is weer terug van een twee maanden overwinterring in Spanje. Vorig jaar had ze voor haar dochters een hele mooie gepotte bakte dame meegenomen. In de rok kan je een lampje of kaarsje doen. Ik was daar zo verliefd op en heb haar gevraagd of ze er voor mij eentje wilde meenemen. Vandaag kwam ze mij deze mooie dame brengen. En raad eens, ik heb hem van haar gekregen, in plaats van een bloemetje zei ze. Ik ben er zo blij mee.

Op de foto’s de dame met en zonder licht.

 

3 april 2014

Morgenmiddag eerst voor controle naar de radio oncoloog! En dan morgenavond naar de kapper voor een nieuwe coupe. Ik had de afspraak voor dinsdag gemaakt maar dat gaat het niet worden. Bij elke beweging door mijn haar, met hand of kam, gaan er meer haren mee! Het lijkt nu net of ik in de rui ben dus het gaat morgenavond gebeuren. Mijn haarwerk ligt al klaar. Morgen de rest van het haar eraf en mijn nieuwe erop. Ik krijg een leuk kort chocoladebruine coupe! Het zal gerust wel een emo momentje worden maar het is voor een goede zaak en het groeit na de hele chemokuur gelukkig weer aan. Misschien krijg ik mijn pijpenkrullen van vroeger wel terug.

 

4 april

 

Terug van de controle bij de radio oncoloog. Beneden eerst eens gevraagd waar die beste man nu eigenlijk zit. Ik had een afspraak om 14:40 in het Gemini, maar waar? Geen flauw idee. Maar goed, zij wisten mij precies te vertellen waar ik wezen moest. Aangekomen op de desbetreffende afdeling mij gemeld bij de balie, toen ik in ene het nichtje hoorde. Ik draaide mij om en zag daar mijn nicht Monica zitten die toevallig bij dezelfde dokter moest zijn. Dus even gezellig bij gekletst tot zij naar binnen moest. Na haar werd ik opgeroepen.

Goedemiddag mevrouw Laumen.

Goedemiddag dokter, hoe was de vakantie?

Dokter: Uhh goed hoor en hoe was die van u?

Ik: lekker hoor! Drie weken even niets doen en nu weer volop aan de gang.

Hij: maar u werkt toch nog niet hoop ik?

Ik: Nee dokter, maar ik heb 3 weken rust gehad na de radiotherapie en ben nu volop met de chemo bezig!

Hij: Ja ik zie hier staan dat er 1 op de 10e heeft.

Ik: Ja en ik heb er 1 op de 20e gehad.

Hij: Echt? En hoe voelt u zich?

Ik: Goed hoor dokter. Begin een beetje kaal te worden maar dat is na vanavond verholpen.

Hij: Verholpen?

Ik: Verholpen ja, want vanavond gaat het er allemaal af en kan ik dus niet meer kaal worden, want dan ben ik dal al.

Hij: mevrouw Laumen ik ben blij dat u nog steeds zo’n goed humeur heeft en dat u uw gevoel voor humor nog steeds niet verloren hebt. Ik ben ervan overtuigd dat u mede daardoor de eerste chemo zo goed heeft doorstaan en dat u van de rest ook minder last zal hebben daardoor. Ook zit u litteken en uw borst er ontzettend goed uit. En dat na 33 bestralingen. Het is dat ik weet wat u mankeert, maar anders zou ik zeggen dat u zo gezond bent als een vis.

Ik: Dokter bedankt voor de complimenten.

Hij: maakt u maar een afspraak voor over een half jaar en maakt u ook maar gelijk een afspraak voor de chirurg om over drie maanden daar voor controle te komen.

Ik: prima dokter. Tot ziens!

Hij: Dag mevrouw Laumen.

 

Dus een afspraak gemaakt voor in oktober met de radio-oncoloog en daarna door naar chirurgie. Maar helaas kan ik pas een afspraak over 6 weken want zij doen dat maar 6 weken van tevoren. Ik zeg, dan bel ik wel in juli, want ga ik eerst even de chemo doen. Zij: en nou mevrouw even?! Ik zeg. Ja even. Je moet wel de moed erin houden en als je nu al gaat denken dat het zwaar wordt, dan wordt het dat ook en daar pas ik voor. Gewoon doorgaan zoals nu is mijn motto. Met een gezonde dosis humor en zelfspot kom je heel ver. Zij: U heeft gelijk mevrouw, maar ik wens u toch veel sterkte. Ik: dat mag. Fijne dag nog. 

 
 

4 april ’s avonds

 

Net terug van de kapper en ik moet zeggen, het is me meegevallen Geen emo moment! Ik kreeg nog een compliment voor mijn mooie glimmende haar normaal wordt het altijd heel dof met chemo maar dat van mij dus niet! Verder wat aanwijzingen gehad hoe ik hem op moet zetten enz. Ook nog een slaapmutsje gekocht. Ik ben alvast in de WK stemming want hij is knal oranje. Wil ligt dus naast een oranje bal.

 

10 april 2014 

 

Om kwart over 7 eruit want om 8:00 moesten de eerste pillen worden ingenomen en 10:00 de tweede. Toch jammer dat, dat niet op hetzelfde tijdstip kan! Hoewel pillen geen klok kunnen kijken neem ik maar niet het risico! Stel je voor dat de ene pil zegt, nee hoor dit is te vroeg! Ik doe mijn werk niet hahaha. Maar goed, vanmorgen ons weer gemeld op afdeling 2 oost voor mijn tweede chemo! Het liep allemaal een beetje uit dus in plaats van 11.00 uur startte ik om 11.50 uur. De meiden hadden het erg druk want de artsen en de oncologische verpleegkundigen waren op herhalingscursus. Zoals één van de verpleegkundige zie: “ook zij moeten blijven leren”.

 

Met dien verstande dat deze meiden nu ook de gesprekken moesten voeren die normaal de artsen doen. Dus druk, druk, druk. Veel complimenten over mijn haar gekregen. Er waren er van de verpleging toch een aantal die niet door hadden dat het een haarwerk is. Dat was een goede boost voor mijn zelfvertrouwen.  Verder weer een lekker soeppie gehad maar voor het broodje hadden we dit keer zelf gezorgd. Als je om 9.45 uur ontbijt hebt gehad is een lunch om 11.45 uur wel erg vroeg.

 

Bij het eerste zakje weer mijn Facebook handschoen aangehad voor de nagelbescherming. Ook deze keer weer leuke gesprekken gehad en gehoord maar over het algemeen was deze zaal rustig. Zelfs ik kon dat niet veranderen, volgende keer beter. Bij het laatste zakje weer een waterijsje en omdat ze niet meer wist welke ik wilde had ze er één van elk meegenomen. Dan heeft uw man de andere zei ze. Verder nog wat bloedwaardes opgevraagd en die zijn helemaal goed. Maar dan ook op alle fronten. Niet alleen de bloedlichaampjes. Die scoorde op mijn dal 166 en een dag voor de chemo 360. Een gezond iemand moet tussen de 150 & 400 zitten en om weer aan een chemo te mogen moeten ze boven de 100 zitten. Dus de pijn in mijn benen door die prik is niet voor niets geweest. Verder waren de nieren, lever en de bloedsuikerspiegel ook allemaal goed. Daar ben ik erg blij mee. Nu een beetje duf, maar het was ook weer een lange dag. Lekker op tijd erin dan maar.  

 

11 april 2014
 

Vanmiddag langs mijn werk geweest! Even bij gekletst met de meiden en de big bos! Ook nog op de valreep met zijn vrouw, dus iedereen weer op de hoogte en veel complimenten over mijn haarwerk gehad. Daarna mijn hernieuw gevonden vriendin Truus op visite gehad. Ze kwam alvast voor mijn verjaardag omdat ze op die dag zelf met vakantie is. Ze had een prachtig mooi cadeau voor me mee. De pinkribbon strik met mijn naam afgedrukt op aluminium. Zie foto. Gezellig bij gekletst, koffie met gebak gedaan want tenslotte was ik vandaag al een beetje jarig. Ook haar dochter nog even gezien en gesproken. De laatste keer was ook zo’n twaalf jaar geleden en het is echt een leuke jonge vrouw geworden. Uit deze dag kunnen jullie wel opmaken dat ik me vrij goed voel, hoewel ik nu wel uitgeblust op de bank hang. Morgen maar weer een rustdagje. Truus en Denise bedankt voor de gezelligheid en het prachtige geschenk. Ik ben er superblij mee en het krijgt een mooie ereplaats!

 

12 april 2014

 

En dan vragen ze in het ziekenhuis, hoe is het met de eetlust? Nou wel goed dus aangezien ik nu op dit ogenblik 06:00 uur op de bank zit met een bak Brinta omdat ik gewoon gier van de trek! Dat was de vorige keer ook al zo. Het zal wel weer een afwijkende tik van mij zijn.

 

12 april later op de dag

 

Vandaag een kleine offday! Waarschijnlijk gisteren te veel gedaan. Ik weet het eigenlijk wel zeker want ja, rustig aan doen staat niet in mijn persoonlijk woordenboek! Vandaag wel wat boodschapjes gehaald, lekker in de tuin gezeten met een potje thee, en een was opgevouwen maar ik merk dat ik erg moe ben. Ook een lichtelijke kramp in mijn spier in mijn rechterbeen bovenin. Verder heb ik weer zo’n lekkere roze huidskleur. Ik ben nu net de roze olifant uit de tekenfilm Dombo alleen dan zonder tutuutje. Dus zo maar weer lekker onder de wol!

 

13 april

 

Oh ja. Gisteren lag er weer een kaartje op de mat. Dit keer van mijn collega’s van beide hotels. Weet je, daar kan ik nu heel blij van worden:-) Net na zo’n chemo een vrolijk kaartje te krijgen. Bloemen zijn leuk maar zo’n kaart hangt bij mij in de kamer, blijft lang en staat gezellig. Heerlijk zulke opstekers daar doe je me echt een plezier mee!

 

15 april

 

Zo ik ben weer een beetje in het land van de levenden! De zondag en maandag waren totaal niet aan mij besteed. Na de eerste chemo waren het mijn benen zoals jullie weten maar dit keer was het van alles. Ik had pudding benen en qua pijn leek het wel of ik een voodoo poppetje was waar lekker in geprikt werd! Dan een steek in de heup, dan weer in de enkel en ga zo maar door. Leuk hoor al die witte bloedlichaampjes maar kunnen ze zich niet al de vorige keer op 1 plek concentreren! Gelukkig had ik mijn beste vriend, paracetamol al voor die tijd ingenomen, waardoor het vervelend maar dragelijk was. Nog steeds geen koffie gehad want mijn smaak is ook wat ontregeld. Zuur en zout proef ik maar zoet. Geen idee hoe dat smaakt. Verder erg moe geweest die twee dagen! Hoewel ik geen haar meer heb kon ik wel een beer in winterslaap zijn. En dat terwijl het Lente is. Vandaag een beetje proberen wat in huis te doen, Wil is vandaag ook weer begonnen met werken. Zijn hechting is er nu helemaal uit en hij heeft geen beperkingen meer.

 

16 april 2014

 

Ik heb vandaag een ontdekking gedaan! Of ik er een Nobelprijs mee ga winnen betwijfel ik maar voor mij was het bijzonder. Ik ben namelijk tot de ontdekking gekomen dat het menselijk lichaam een raar fenomeen is. Waarom?? Nou hierom: Lag ik 2 dagen geleden nog in een rots en voelde ik mij alsof er een stoomwals over mij was heen gereden en gisteren alsof ik herstellende was van een griepje dat ik onder de leden had. Vandaag voel ik me zowaar weer, op wat spierpijn na, goed. Dat is toch wonderlijk dat het lichaam zich zo snel weer herstelt. Soms vragen mensen weleens. Hoe voelt het na zo’n chemo? Tja, het is net of je een hele zware griep hebt (tenminste dat veronderstel ik als ik mensen hoor praten als ze griep hebben want dat heb ik nog nooit gehad). Spierpijn, moe, geen eetlust enz. Het enige wat ik dan niet heb is koorts gelukkig, want dat zou niet best zijn! Maar ja er zijn er ook bij die zeggen ohhh, tja dat valt dan wel mee want een griepje, ach dat heb ik wel vaker gehad! En dan denk ik, ja dat kan! Er zijn altijd mensen die het erger hebben dan een ander dus pas ik ervoor om daarmee te concurreren. Dus moet ik toegeven dat ik de dag na de chemo top ben, zaterdags begin in te kakken en zondag en maandag geen mens meer ben om daarna weer langzaam op te krabbelen. Maar ja, als dat alles is! er zijn mensen die zich nog slechter voelen dus mag ik mijn handjes dichtknijpen. Ik zeg maar zo, nog maar 4x dit ritueel en dan. Herstellen en feest!

 

19 april 

Yeahhh…mijn canvas doek is binnen.
Wat is hij mooi geworden!
Alvast voor mijn verjaardag van Wil gekregen.

Ik ben er echt zo ontzettend blij mee.

 

24 april

 

Vandaag naar de kapper geweest! Geleerd hoe ik mijn kersverse haar kan wassen. Ook nog een klein puntje aflaten knippen. Voor mijn gevoel en gelukkig ook die van de kapper hoorde dat daar niet. Verder nog een conditioner gekocht om het haar te beschermen tegen de zon. Zo kan het niet verbranden. Het is nu eenmaal synthetisch en blijft de kleur mooi. Je kan dus zeggen dat mijn pruik en ik klaar zijn voor de zomer.

 

28 april

 

Vandaag ook lekker verwend voor mijn verjaardag!
Na al een mooie pinkribbon tegel met mijn naam, het canvas doek en een mooi Pandora bedel heb ik ook nog een houten tulp met een mooie bos tulpen, een pakketje met verschillende voorjaarsbloeiers gekregen. Verder van mijn kinderen een mooie aanvulling op mijn hobby taarten maken. Hier mee kan ik verschillende bloemen leren maken. Verder krijg ik nog een Pandora bedel van mijn moeder een foto van het voorbeeld van de bedel want die was nog niet binnen. Ook deze is weer heel symbolisch, omdat ik alles tot een feestje bombardeer om een flesje champagne open te maken. Echt waar lieve mensen, het leven is te leuk en zeker een feest waard!

 

1 mei

 

Chemo nummer 3!
Oftewel: 3 down, 3 to go!

Vanmorgen vroeg ons weer gemeld op afdeling twee oost voor alweer chemo nummer drie! Na eerst een praatje te hebben gehad met de verpleegkundige over hoe het de afgelopen keer was gegaan werd het infuus aangesloten en kwam het eerste zakje eraan, antimisselijkheid of zoals ik zeg, het anti kots zakje! Na de spoeling het volgende ritueel. IJshandschoen aan (faceboekbuimpje) En al gauw zat ik alweer aan zakje nummer drie wat ik het feestzakje noemde omdat je dan een ijsje krijgt. Vandaag ben ik erachter gekomen dat mijn feestzaakje beter rotzakje kan heten. Ik had het achteraf kunnen weten, want rood staat voor gevaar! Dit zakje zorgt namelijk voor de misselijkheid, kaalheid vermoeidheid enz. Eigenlijk dus voor het merendeel van de bijwerkingen. Weer een illusie armer. Voor de rest gaat het nu goed, maar wel moe! Verder oogdruppels gekregen en ik moet zeggen de ogen voelen wat rustiger en dat is wel zo prettig.

 

Heerlijk aan de bitterballen voor mijn smaak weer anders wordt! Ik zeg niets meer aan doen en ja alles om op gewicht te blijven toch!

 

2 mei

 

Ik voel me nog goed, maar de infuusprik is een beetje raar opgedroogd, zoals jullie op de foto’s wel kunnen zien. Paars, rood, blauw is de bovenkant van mijn hand. Gelukkig niet al te pijnlijk.

 

 

6 mei 

 

Vandaag viel er een pakketje op de mat! De koekjespost van De Zoete Sensatie! Door dat mijn nicht Angélique gewonnen had en zij de koekjes aan mij wilde schenken kregen we alle twee koekjespost. Er zaten pinkribbon koekjes in en een lief dolfijnen koekje! Angélique en natuurlijk Claudia van de zoete sensatie…heel erg bedankt voor deze smakelijke verrassing! 

 

7 mei

 

Een week na chemo drie!

Tja, ik heb even getwijfeld of ik nu wel of geen stukje moest schrijven over hoe het de eerste week gegaan is, maar het schijnt dat er toch wel vraag naar is hoe het deze week gegaan is.


Zoals ook bij de andere twee chemo’s werd ik zondag middag beroerd. Niet misselijk gelukkig maar wel slap, vermoeid enz. In tegenstelling tot de vorige keren was ik ondanks de vermoeidheid en slapheid, mijn benen leken wel van pudding, of als je lekker aan de bar hebt gezeten met een wijntje of wat en je staat dat plotseling op 🙂 zo’n wow effect hahah en dat dan zonder alcohol. Een dag eerder boven water zeg maar.

 

De neulasta prik is nu ook meegevallen want dit keer was de pijn alleen aan het sleutelbeen. Verder een behoorlijk blauwe en pijnlijke hand gehad van het infuus maar dat wordt ook al veel minder. Dinsdag ook nog even gebeld door de controlerend geneesheer. Dit keer was ik hem vergeten, maar ik was thuis dus niets aan de hand. Ik weet dat het moet, maar eigenlijk hebben we elkaar niet zoveel te vertellen want ja; zolang ik de chemo volg is het onderwerp hetzelfde!

 

Goedemorgen mevrouw Laumen bel ik gelegen?

Wat zou die man zeggen als ik nee zou zeggen?

Verder dan hoe het er mee is en doet u het wel rustig aan gaan die gesprekken niet. O nee, dat is niet helemaal waar want dit keer kwam het nog even op het horloge van Wil, zie eerste gesprek, dat hij er naar gezocht heeft maar niet heeft kunnen vinden. Toch grappig dat hij wist wie hij voor zich had want soms twijfel ik daar wel eens aan.

 

Maar goed ik dwaal af. Het gesprek eindigde met: mevrouw Laumen , ik ga nog op vakantie vindt u het goed dat mijn collega u over 6 weken even belt? Prima dokter. Fijne vakantie! Klik tuut, tuut, waarbij ik dacht gut weer een dokter die ik een fijne vakantie wens. Gisteren als weer een beetje gerommeld in huis enzovoort en ook vandaag weer het één en ander gedaan. Alles in mijn eigen tempo, dus met de nodige pauzes. Al met al gaat het dus nog steeds goed met mij, al voel ik wel dat ik steeds vermoeider word, maar ja. Het hoort er nu eenmaal bij. 

 

12 mei 

 

15 mei.

 

Ondertussen weer een week verder.
Conditie wordt nu toch langzaam maar zeker minder, hoewel ik zoveel mogelijk in beweging blijf merk ik dat ik veel eerder buiten adem ben. 
Verder de eetlust. Tja, heel veel dingen smaken echt niet meer. Ook word ik bij sommige kookluchten onpasselijk terwijl ik dat voorheen zalig vond. Asperges, witlof, spruiten en zuurkool proef ik nog steeds goed, voor de rest is het triest gesteld. Hoe lekker het er ook uitziet. Want Wil kan echt goed koken. ik eet het omdat het moet maar wel minder dan normaal. Aan de ene kant een voordeel want nu ben ik 4 1/2 kilo kwijt wat me nog nooit gelukt is want ik vond alles lekker dus at ik ook alles. Maar op deze manier is het natuurlijk niet goed dus volgende week het er maar even over hebben in het ziekenhuis. Misschien hebben ze wat tips. Maar als ik soms hoor en lees wat andere voor bijwerkingen hebben tijdens de chemo mag ik nog steeds niet klagen. Volgende week donderdag nummer 4. Het aftellen gaat beginnen.

 

21 mei

 

Wat gaat de tijd toch hard als je plezier hebt!
Vanmorgen was het weer zover. De bloedtest. Net gebeld en de waardes waren weer goed. Even gesproken over hoe het de afgelopen periode gegaan was. Dus alles verteld. Oh ja over mijn hand die dik en blauw was en er nog niet helemaal top uitziet. Ook over mijn smaakverlies en de bijna 5 kilo die ik nu kwijt ben. Morgen om 9:45 mag ik me melden en dan word ik daar nog eens gewogen en als ik inderdaad zoveel ben afgevallen, wat ik niet erg vind, maar zij wel, krijg ik een gesprekje met de diëtiste om mij tips te geven op het etensgebied om nog meer af te vallen. Dus mensen, morgen zit ik weer met mij ijshandschoen enzovoort in het Gemini voor chemo nummer 4. 

 

22 mei

 

Vraag.

“Is het vandaag allemaal meegevallen? De 4e heb je in ieder geval ook weer achter de rug. Begint op te schieten nu, en nu maar hopen dat je er een beetje doorheen komt de aankomende drie weken.

 

Antwoord.

Het gaat goed. Het infuus moest nu links vanwege de aders dat kon echt niet meer rechts. Ze denken ook dat ik na chemo 2 toch een griepje heb gehad waardoor ik na de tweede en ook een staartje in de derde hebt gehad waardoor de conditie minder is geworden en ze denken dat het nu weer goed is…ik wacht af van de week:-). Verder heb ik zoiets, nog 2:-). Morgen komt een uitgebreider verslag.

 

23 mei.

 

Mooi bosje bloemen van mijn moeder gekregen.

 

25 mei

Chemo 4 is alweer een paar daagjes terug, maar ik heb eerst een beetje rust gepakt.

Aangekomen in het Gemini eerst maar eens gekeken waar het infuus nu moest. Op mijn rechterhand heb ik vaattekeningen en in mijn rechter ellenboog zat een blauwe plek van de bloedafname dus dat mocht ook niet. Tja wat dan…uiteindelijk is toch gekozen om het links te doen, ondanks dat dat de geopereerde kant is. Maar omdat er maar één lymfe uit is gehaald kon dat volgens de dokter geen kwaad. Dus de naald erin en lopen maar weer!

Daarna het berichte gesprekje gehad over hoe het is gegaan. Door dat wat ik ze vertelde denken ze dat ik na chemo 2 en voor chemo 3 toch een griepje heb gehad en dat komt bij mij extra hard aan. Daarna in de keel gekeken of ik geen schimmelinfectie heb. Dit vanwege het hoesten. Maar geen schimmelinfectie. Ook nog op de weegschaal gestaan. Volgens hen was het maar 1,5 kg. Dus geen gesprek met de diëtiste. De rest is hetzelfde als de andere chemo’s. Die details kennen jullie nu wel.

De dag erna voel ik altijd goed en zie allen altijd op tegen de Neulasta prik. Niet omdat het zeer doet maar ik word er zo beroerd van. Zaterdag had ik ook weer een goede dag na omstandigheden natuurlijk. Het is nu zondag. Wel wat pijntjes op de botten door de prik. Maar het hoesten is over, dat ervaar ik als prettig want het putte me erg uit. 

 

Tot nu gaat het goed en ik hoop dat vanmiddag niet in ene ga in kakken. Eén keer door een kuur walsen zonder echte problemen is ook wel eens fijn. Alleen jammer dat mijn smaak er niet drie dagen weer was en nu dus alweer weg is. Maar ja je kan nu eenmaal niet alles hebben. Oh en ik merk dat ik nu af en toe wimpertjes verlies. 

 

Tip van een volgster:

 

 

WK wimpers opplakken. 

 

 

 

30 mei 

 

Zo raar! Maandag was ik hondsberoerd en in mijn geval kwam dat neer op een nieuwe bijwerking, 3 dagen diaree! En vandaag voel ik me geweldig, niet vermoeid, niet buiten adem en het hoesten is ook over. Eindelijk ben ik van het laatste staartje griep af. Wat een heerlijk gevoel om weer eens te kunnen zeggen…hier is Nicole van na de eerste chemo. Ik ga hier volop van genieten!

 

2 juni

 

Zo, de badkamer is eindelijk klaar. Even een grote schrob beurt gegeven! Wel in drie dagen, maar toch. dat ik het zelf heb gedaan vind ik alweer een mijlpaal en een teken dat het lekker gaat. Verder een afwasje en een wasje en daarna nog even op de fiets wat boodschapjes gedaan. Nu moe maar dan wel lekker moe en voldaan met een frissie op de bank.

 

4 juni

 

En weer een goede dag! Gisteren ook hoor maar bewust niet al te veel gedaan.
Vandaag hier wel weer dankbaar gebruik van gemaakt. De deuren boven gesopt, overloop en trap gezogen (geen goed Nederlands maar het bekt lekkerder) plus gedweild. Ook de wc nog een goede sop beurt gegeven dus dat kan er weer even tegen. Je weet maar nooit hoe het volgende week is! Zo happy dat ik deze week zoveel kan. nooit geweten dat ik nog eens zo happy werd van een plee poetsen hahaha!

 

 

 

Vandaag is het 10 Juni!


Precies een half jaar geleden kreeg ik de uitslag te horen in het ziekenhuis. Wat is de tijd snel gegaan en wat is er in dat half jaar veel gebeurd! Een operatie, 33 bestralingen en nu donderdag alweer chemo nummer 5. Nog een kleine drie weken, dan is de laatste behandeling alweer achter de rug en kan ik aan de herstelperiode beginnen na alle behandelingen.

 

 

Voor iedereen die mij door middel van whats app, sms, telefoontjes, bloemen, kaartjes, lieve berichtjes op Facebook en met bezoekjes thuis hebben gesteund hebben dit afgelopen half jaar en hopelijk de komende tijd ook zullen blijven doen. Deze is voor jullie! 

 

11 juni

 

Vanmorgen weer wezen bloedprikken. Het leek wel of heel Den Helder er zat, zo druk! Wel weer een voordeel van de cito knop, dan heb je voorrang, maar ik voelde me wel lullig tegenover degene die er al een tijdje zaten. Maar oké. Dat is het beleid van het ziekenhuis. Vanmiddag werd ik gebeld. De waardes waren weer goed dus morgen om 9:45 mag ik voor nummer 5! Dan nog drie weken…nummer 6 en klaar is klaar en gaat de vlag uit. Ik krijg morgen ook gelijk een uitleg over de hormoontherapie die ik daarna ga volgen. Dus straks de eerste pilletjes slikken, lekker naar bed en dan ben ik er weer klaar voor morgen.

 

12 juni

 

Zo chemo 5 zit erop!
Het infuus is dit keer in de ellenboogholte gegaan. Oftewel shit-hier-gaat-de-zuster-met-de-dikke-naald-je-prikken-plek! Maar ik moet zeggen dat deze plek mij tot nu toe het beste bevallen is. Ook voorlichting gehad over de hormoontherapie. Die gaat starten in de eerste week van augustus. Daarna nog over het herstel en balans programma gehad. Dat start in september. Dit is om de conditie op pijl te houden met lotgenoten. En wordt in Julianadorp gehouden, dus dan kan ik er mooi fietsend heen.

Verder vroegen ze hoe met de nagels was. Nou goed want ze brokkelen niet. Zegt ze, maar u heeft wel de zogenaamde jaarringen. 

 

 

Ik: huh jaarringen?

 

Ja zegt ze, daaraan zie je hoeveel chemo’s u tot nu toe gehad heeft. Ik tellen, en ja hoor er staan 4 roze streepjes hahaha. Ik heb er een foto van gemaakt en als jullie goed kijken is het te zien.

Verder niets bijzonders te melden, want de eerste dagen voel ik me altijd wel goed. 

 

16 juni

 

19 juni 2014

 

Zo, even weer een kleine update!

Het lijkt wel of ik immuun word voor de chemo. Onzin natuurlijk want je immuunsysteem wordt er juist minder door. Maar echt, ik verdraag deze vijfde tot nu toe het beste. Ben ik normaal vijf dagen van de rel, dit keer maar 1. Maandag was mijn offday. Opgeblazen gevoel en spaghetti benen. Heel moeilijk lopen hahaha. Maar dat was het dan ook. Dus de dagen ervoor en na heerlijk in huis gerommeld, want ja er was weer ruimte voor nadat alle klus spullen naar het nieuwe huisje van mijn mams was gebracht. Verder wat kleine dingetjes geregeld voor de verhuizing. Zalig gewoon om dat alles te kunnen, hoewel gepaard met ook veel rust nemen natuurlijk! Nog 14 dagen en dan de allerlaatste. Als ik die net zo doorkom als deze dan zie ik de 8 weken bijkomen voor dat ik het herstel en balans programma ga beginnen met vertrouwen tegemoet. Hoewel ik dat natuurlijk de hele tijd al doe, want ik weet mensen die dit alles slechter verteren. Dus als ik op schema blijf gaan zoals nu de hele tijd het geval is, dan al ik voor het einde van het jaar weer volledig hersteld en aan het werk zijn!

Maar dat voor later. Eerst de vlag uit op 3 juli en 3 champagne. 

 

24 juni 2014

 

Gisteren gebeld door de arbodienst. Dit keer een andere arts, en vrouw. Niets mis mee hoor, alleen over bezorgd. 
Hoe gaat het met u? Mijn antwoord, zoals altijd: goed hoor.
Maar hoe voelt u zich?
Ik: nou de 5de chemo ging top. Maar 1 dag beroerd geweest en voor de rest voel ik me top.
Zei: kijkt u wel uit dat u niet te veel doet want u energie is beperkt.
Ik: wat ik kan doen doe ik, ook al Gaat het dan in drie dagen en als ik moet word stop ik.

Zij: U kunt ook om hulp vragen.

Ik: Ja dat zou kunnen, maar wat ik zelf kan die ik het liefste zelf zodat ik op mijn manier toch in beweging blijf en als het niet gaat dan maar een dag niet. Tenslotte ben ik niet gehandicapt maar energie beperkt. Dus als ik zelf de stofzuiger kan pakken, ook al doe ik 3 uur over, dan doe ik dat. Volgens mij vond ze me maar een raar wezen! En dat ben ik natuurlijk ook haha.

We beëindigden het gesprek. Dat in drie dagen en als ik moe word stop ik.
Zei: u kunt ook om hulp vragen.
Ik: ja dat zou kunnen, maar wat ik zelf kan, doe ik het liefst zelf zodat ik op mijn manier toch in beweging blijf en als het niet gaat dan maar een dag niet.
Tenslotte ben ik niet gehandicapt maar energie beperkt. Dus als ik zelf de stofzuiger kan pakken, ook al doe ik er drie uur over, doe ik dat.
Volgens mij vond ze me maar een raar wezen! En dat ben ik natuurlijk ook haha.
We beëindigde het gesprek met, zorg goed voor u zelf en ik bel u half augustus weer. 

Vanavond gaan Wil en ik naar het Inloophuis. Ondanks dat mijn stukjes als blog op hun site wordt geplaatst ben ik er nog nooit geweest.
We gaan heen omdat er een lezing gegeven wordt door mijn oncoloog verpleegkundige over hormoontherapie. Aangezien ik die ook ga volgen en ik naar aanleiding van een informatie boekje die ik de vorige keer tijdens de chemo mee kreeg. Nog wat vragen heb leek het ons zinvol om ernaartoe te gaan. Dus ik ben benieuwd!

 

24 juni ’s avonds

 

Terug van de lezing over anti hormonale therapie. Tot mijn spijt moet ik zeggen dat het er erg druk was. Dat is leuk voor de bioscoop, maar in dit geval wil het zeggen dat er dus veel vrouwen zaten die borstkanker hebben of hadden. Het was best interessant. Er was veel wat ik al wist, maar er waren ook een paar dingen die ik niet wist. Ook heb ik antwoord gekregen op mijn vraag. Verder nog maar even gevraagd of mijn chemo wel goed was aangepast. Dit omdat ik heel veel dingen die de meeste mensen als bijverschijnselen hebben ik dus niet heb. Ik heb zelfs nog wat stekeltjes. Maar ze stelde mij gerust. Dat heeft geen invloed op de chemo! Gelukkig dan maar weer.

 

2 juli 2014

 

Zo dat was het dan. Voor de laatste keer bloed geprikt! Nou ja, laatste keer? In ieder geval de laatste keer voor aanvang van de chemo. Dus vandaag en morgen heel wat laatste keertjes met morgen als hoogte punt…de vlag die uitgaat.

 

Ook voor de laatste keer telefoon gehad vanuit het ziekenhuis. Mijn bloed was goed en we mogen ons morgenochtend om 10:45 melden voor mijn laatste chemo! Zo happy dat ik nog steeds op schema lig.

 

3 juli 2014

 

De vlag fier in top met een roze wimpel met vlindertjes. Ook nog even voor elke verpleegkundige, verpleegkundig oncoloog enzovoort een roze roos mee als bedankje voor de goede zorgen. Een taart ging er door tijdgebrek niet in zitten.

 

 

4 juli 2014

 

Gisteren dus de laatste kuur gehad. 
De dames van de chemo afdeling waren erg blij met hun roosjes. Normaal krijgen ze altijd taart of gebak. Wat ze ook heel lekker vinden maar voor de lijn niet zo goed is 
Verder nog even gesproken met mijn oncoloog verpleegkundige over hoe nu verder. Ik start over drie weken met de antihormoon therapie en moet dan op 3 september bij haar voor controle komen. Verder de verwijs plus intakebrief en vragenlijst meegekregen voor de herstel en balans cursus die in september start. Ook nog een consult aan stoel gehad van de Mamma care. Lymfe en litteken voelden goed. En ze vindt dat mijn koppie ook nog steeds goed staat, dus ook zij dik tevreden. Ook nog even over het aanmeten van een deel prothese gehad. Zij stuurt mij een verwijsbrief op dat ik er eentje aan mag laten meten. Dus met de bruiloft van de kinderen heb ik weer twee gelijke borsten (om het netjes te houden, zelf ik zeg ik “tieten”) In oktober nog terug naar de chirurg voor controle. Dus nu op naar het herstel!

 

9 juli 2014

 

Het is nu woensdag 9 juli, en ik moet zeggen dat de laatste chemo deels mee en deels toch ook wel tegen gevallen is. Zaterdag avond werd ik wat beroerd en zondag en maandag lag ik weer als een beer onder mijn dekentje op de bank in winterslaap. Maar wonderwel werd het gisteren al wat beter en vandaag voel ik me goed. Het zal vanaf nu denk ik wel wat rustiger worden met mijn verslagen over mijn ziekte/herstel verloop. Tuurlijk laat ik jullie weten. Ook met het oog op mijn blog voor het Inloophuis.

Hoe gaat het verloop met de hormoontherapie, haargroei en eerste kappersbezoek, herstel en balans programma en doktersbezoeken!

 

Nogmaals iedereen bedankt voor het lezen en de steun die ik heb mogen krijgen. Veel liefs en een dikke kus voor jullie allemaal.

 

10 juli

 

Tjonge jonge…zo stormt het en zo is het weer bloedje heet. Althans voor mij, want met die gekke hormonen van mij door o.a de chemo heb ik het al gauw warm. Maar goed, als het dit weer morgen ook is kan wel de fik weer in de bbq — warm!

 

 

24 juli

 

Gisteren ging de telefoon:
Ik: met Nicole.
Een meneer aan de andere kant: Goedemiddag, spreek ik met mevr. Laumen?
Ik: spreekt u mee.
Hij: u spreekt met? (Geen idee meer hoe die man heet) van to of 2 carre.
Ik: uh ja en dan?
Hij: nou ik bel even om te vragen of de kuur morgen doorgaat.
Ik, blond. Uh nee kaal als ik ben: welke kuur?
Hij: nou uw chemokuur!
Ik realiseerde me toen dat hij van de Neulasta prik was.

Ik: Uh nee want ik ben klaar. Ik heb op 3 juli de laatste al gehad. Heeft het ziekenhuis dat niet doorgegeven of vertelt hoeveel chemo’s ik zou krijgen?

Hij: Nee dat doen ze dus niet. Dus boeken wij de spuiten door en bellen zelf naar de cliënten om te vragen of de kuur doorgaat.

Ik: dank u wel hiervoor maar ik heb het niet meer nodig.

Hij: helemaal goed, veel sterkte nog en een fijne dag.

Ik: U ook een fijne dag, goedemiddag!

 

Ik moest er toch wel om lachen. Ben je klaar en dan bijna toch nog een prik! Maar gek dat het ziekenhuis niet aangeeft dat het voor 6 keer is. 

 

27 juli

 

Af en toe moet ik toch wel met een beetje zelfspot om m’n eigen lachen! Schrijf ik op 9 juli dat het wel half augustus zal worden voor ik weer wat schrijf met betrekking op mijn genezing enz. bedenk ik me vrijdag toen ik het stukje schreef over het telefoontje van die prik dat dat niet meer zal lukken. Nu ik dit schrijf zit ik met een glimlach op mijn mond te tikken en denk. “nu helemaal niet meer”!

 

De reden van vandaag is dat ik mij eerlijk gezegd verwonderde over het handelen van het ziekenhuispersoneel. Eerst natuurlijk al over die prik maar vandaag bedacht ik: toen ik om de drie weken voor de chemo moest belde ze me op de woensdag ervoor dat de kuur doorging, het bloed goed was en er werden heel veel vragen gesteld zoals:

Hoe bent u de drie weken doorgekomen?

Hoe zit het met de ontlasting?

Heeft u last van tintelingen in handen en/of voeten?

Bent u misselijk geweest?

Hoe staat het met de eetlust en bent u afgevallen? Enzovoort

Nu na drie weken. De kuur is afgelopen. Word je niet meer gebeld! Maar in die drie weken na de laatste werkt het toch hetzelfde? Willen ze dat dan niet weten voor het dossier denk ik dan? Of denken ze: als er wat was had ze wel gebeld! Dat zijn nou dingen waar ik over na denk, hoewel ik wel weer de enige zal zijn. Maar als ik 3 september op controle moet, ga ik dat toch eens vragen waarom het is dat ze dan niet bellen.

 

6 augustus 2014

 

Vanochtend met Wilma (X) op visite geweest bij Klaartje (X). Eigenlijk niets bijzonders zullen jullie denken behalve het feit dat we veel gemeen hebben. Ten eerste kennen wij elkaar van de tijd dat onze kinderen naar dezelfde school gingen en we dus bij elkaar in de buurt woonden. Ten tweede hebben wij alle drie de diagnose borstkanker gekregen, alle drie geopereerd, bestraald en chemo gehad, de ene wat eerder dan de ander. Het klinkt misschien stom maar dat schept toch een band, juist omdat je elkaar kent. Gezellig gekletst over van alles en nog wat, maar ook ervaringen uitgewisseld over wat we hebben doorgemaakt en hoe we dat ervaren hebben. Het klinkt misschien stom maar dat schept toch een band, juist omdat je elkaar kent. Gezellig gekletst over van alles en nog wat, maar ook ervaringen uitgewisseld over wat we hebben doorgemaakt en hoe we het ervaren hebben. De tijd vloog voorbij dus de agenda’s zijn getrokken en een nieuwe datum is geprikt.

 (X) namen zijn fictief

 

 

9 augustus

 

Ja hoor, dat heb ik weer!

Net terug van de huisartsenpost. Ik had al een week last van een zere/ gevoelige linkerarm, rug en zijkant. Ik dacht “zal wel te veel gedaan hebben”! Eind vorige week kreeg ik ook nog eens jeuk op mijn rug. Muggenbultjes dacht ik. Vandaag dus naar de huisartsenpost geweest, want de bultjes werden er meer en irriteerden behoorlijk. Diagnose. Gordelroos, een virale infectie aan de zenuwbanen. Dit komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand zoals ik dus.

 

Niet veel aan te doen behalve pijn bestrijden. Maar door dat de laatste chemo nog maar een maand terug is toch ook maar een antibioticakuur van 7 dagen, 5 pillen per dag gekregen voor de zekerheid. Of te wel. Operatie, bestraling, chemo doorsta je goed en zelfs de hormoonpillen geven niet al te veel last en dan krijg je dit toch nog als nasleep van alles. Maar met mijn gezonde dosis humor komt dit ook wel weer goed hahahaha!

 

11 augustus

 

Vanmorgen toch maar de afdeling oncologie waar ik de chemo kreeg gebeld! Ik dacht toch maar even vragen of de gordelroos schadelijk was voor mij en mijn herstel. Zou je net zien zei ik tegen haar, loop je overal goed doorheen en dan ga je er aan gordelroos onder door! Ik heb er wel antibiotica voor gehad. Zij lachen, terwijl ze eerst op zoek moest naar mijn dossier want die was al overgeheveld naar dokter Berends. Nee hoor mevrouw, het is vervelend voor u maar kan, mits de juiste antibiotica is voorgeschreven, geen kwaad. Gebeld naar dokter Berends. Nee hoor mevrouw, het is vervelend voor u maar kan, mits de juiste antibiotica is voorgeschreven, geen kwaad. Dus de medicijnen na gekeken en het waren de goede. Ik gerustgesteld en gelukkig vonden ze mijn vraag niet stom, want gordelroos schijnt veel voor te komen bij chemo en ex chemo patiënten. Dus geen uitzondering.

 

 

 

21 augustus 

 

Even een update

Met de gordelroos gaat het goed. De plekjes zijn bijna weg en er is door de antibiotica ook niet meer bijgekomen. De pijn daar en tegen is nog wel duidelijk aanwezig en voelt als een schaafwond over de hele linker kant van mijn lichaam en dat is ook de operatie kant dus niet zo prettig!

Verder ben ik nu een maand bezig met de anti hormonale therapie.
Ik moet zeggen dat ik er nog niet zoveel van merk! De bijverschijnselen die dit medicijn kan veroorzaken vallen dus mee. Af en toe een opvlieger. Meestal ’s nachts, maar daar valt overheen te komen. Gelukkig nog geen last van de gewrichten want je zou dat er ook maar bij krijgen, terwijl je al pijn hebt door de gordelroos. 

 

Ook heeft de controlerend geneesheer (vrouw) weer gebeld. Moest ik tijdens mijn chemo rust houden van haar en anderen vragen dingen voor mij te doen, wat ik natuurlijk niet deed, omdat ik graag in de running bleef. Vond ze nu dat ik, wanneer ik wat aan het doen was en moe werd, het toch 5 minuten langer moest proberen vol te houden, waarop ik toen maar heb gezegd dat ik het herstel doe zoals de arts die mij aanraadt. Na de laatste chemo 6 – 8 weken volledige rust en niets forceren en daarna door middel van herstel en balans alles opbouwen.

 

Toen vroeg ze wanneer ik weer afspraken had met de specialist en wanneer het herstel en balans begint. Dus heb ik gezegd dat de eerste afspraak met één van de artsen op 3 september was en dat ik in september op maandag en donderdag met herstel en balans begin. Brief van de Arbodienst. Donderdag 18 september om 10.00 uur op spreekuur in Alkmaar komen! Hallootjes, niet goed geluisterd dus. Dus via de baas, want je kan de afspraken niet zelf verzetten, geregeld dat ik een dag later kon.

 

Verder rommel ik weer een beetje in en om het huis in eigen tempo maar het gaat al beter en ik haal voldoening bij alles wat ik weer kan. al is dat natuurlijk nog lang niet op het niveau waar ik voor december op zet, maar het komt goed. 

 

Vandaag keek ik in de spiegel en zag dat er allemaal kleine donshaartjes kreeg. Mijn haar begint dus weer wat te groeien. Het zal nog wel even duren voordat ik mijn eigen gezonde bos weer heb, maar het begin is er.

 

Ook zit ik al ruim 8 maanden thuis en dan merk je toch ook dat je wereldje kleiner wordt. Minder contact met mensen die je voorheen heel vaak zag en sprak. Natuurlijk hebben mensen het druk, dat begrijp ik wel. En wat is het dan fijn dat ik lid ben van taartentalk en met wat dames die ook lid zijn koffieochtend doe. Zoals gisteren. Gezellig lekker kletsen, koffiedrinken en tips uitwisselen. Ook het herstelde contact met twee meiden die ik nog van vroeger ken, is door deze ziekte die we alle drie hebben/ gehad, een leuke bijkomstigheid. En zo kom ik langzamerhand en via hele andere wegen als voorheen weer een beetje in het sociale leven terug!

 

Dus ik kan met alle redelijkheid zeggen dat het met meer ups dan downs, want de enige echte downer was toch de pijn van de gordelroos, goed met me gaat. Ik ben blij dat ik al zover ben en geniet met volle teugen van alles. Zelfs van het huishouden! Dat gaat trouwens in etappes en op eigen tempo steeds beter.

 

25 augustus

 

Sinds een week of vier voel ik me net Truus de mier! Ik heb een grote schoonmaak en opruim/weggooi bui. Het gaat allemaal niet snel, maar het gaat en beetje bij beetje worden de kamers (slaapkamer, computer/hobby en Max zijn oude kamer) en kasten steeds leger. Ik heb ook een heleboel weggegooid.

Dingen die van 2012. Eerst door de operaties enzovoort van Wil en daarna dat van mij in kasten en kamers werden gedumpt, met het oog dat “zien we later dan wel weer”!

En het voelt gewoon goed. Gewoon elke keer een beetje. Met die gordelroos pijn en het energietekort wat ik nog heb, gaat het langzaam maar gestaag. Maar heeee. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd.

 

10 september 2014

 

Haar, haar, haar!

Ik krijg weer haar op mijn hoofd. Het lijkt erop dat het in twee kleuren gegroeid. Blond en donker! Ook is het nog niet veel, dus de marmot blijft nog even. Het voelt wel lekker als ik met mijn hand over mijn hoofd strijk. Zacht dons haar van ongeveer een halve cm in plaats van een kaal velletje. — happy

 

 

15 september 2014

 

De dag na de bruiloft van zoon Max met zijn lieve bruid Kimberly

Zo. Wil is net vertrokken met de kinderen. Even afzetten op Schiphol. Hij weer naar huis en zij naar Mallorca om te gaan genieten van hun huwelijksreis. Ik heb ze even uitgezwaaid en veel plezier gewenst en ga naar mijn bedje. Afgelopen nacht slecht geslapen. Hele onrustige benen door de vermoeidheid.

 

18 september

 

Ik heb vandaag besloten dat ik mijn marmot ga begraven, spreekwoordelijk dan! Hij zit, nu mijn haar weer gaat groeien, niet meer lekker.  En als Sinead O Conner er mee wegkomt moet het mij toch ook lukken.

 

22 september

 

Vandaag de eerste herstel en balans dag! Vanmorgen om half 11 naar de sportschool gegaan. Na het omkleden en kopje koffie gingen we aan de slag. Eerst begonnen met de loopband. 15 minuten op snelheid 5 met een klein heuveltje van 2% daarna de nodige fitness oefeningen voor het versterken van de arm en been spieren. Als afsluiting een sport en spel oefening om elkaars namen te onthouden. Na nog wat cool down oefeningen te hebben gedaan was het 13:00! Een half uur langer als moest maar dat kwam ook door de uitleg die bij sommige apparaten nodig was. Al met al heerlijk gesport. Moe maar voldaan, want dit heb ik toch maar weer gered ook al is het nu nog maar op beginnersniveau. Ik ga ervan uit dat ik straks al zwaarder kan trainen en waardoor mijn conditie en fitheid steeds beter gaat worden. Donderdag weer en ik moet zeggen. ik heb er nu al zin in !

Hoewel. Misschien morgen wel niet meer als ik spierpijn lijk te hebben. 

 

25 september

 

Vanmorgen eerst Wil weggebracht, daarna langs mijn moeder om een lessie te brengen. Nog even langs de bakker voor wat lekkers bij de koffie om vervolgens door te rijden naar herstel en balans. Na eerst een groepsgesprek te hebben gehad zijn we vervolgens weer naar de sportschool gegaan. Het tempo zat er lekker in en ik heb alle oefeningen kunnen doen inclusief nog 5 minuten cool Down fietsen. Ik kan zelfs al bij sommige oefeningen een gewichtje erbij. Heel tevreden over vandaag maar wel moe.

 

 

29 september

 

De nieuwe week is begonnen en dat betekent voor mij dat ik vandaag weer een herstel en balans dag had. Eerst naar de sportschool gefietst, wat voor mij toch nog wel heel inspannend is! Na het omkleden en het bakkie koffie mijn schema afgewerkt. Dit keer de loopband opgeschroefd tot 20 minuten lopen met de helling op 2,5%. Toen we allemaal klaar waren met onze schema’s kregen we een soort van cooper test om te kijken hoe het nu met onze conditie is en hoe het er aan het eind in december ervoor staat. De test had acht onderdelen die we allemaal 1 minuut moesten doen; zoals sit ups, dribbelen, push op enzovoort. Dit in groepjes van twee zodat je niet zelf hoefde te tellen. Gelukkig maar, want als ik zelf een oefening aan het doen ben, ben ik halverwege de tel al kwijt. We gingen als een speer met z’n allen. Ik ben dan ook niet alleen heel trots op mijzelf, maar ook op de groep die het geweldig doet.

 

7 oktober

 

Mijn haar lijkt elke dag wel langer te worden. We zijn nu een kleine twee weken verder en ik kan het al echt vastpakken en het zit nog eens goed vast ook. De kleur. Tja donkerblond, licht blond en as blond door elkaar. Het zal mij benieuwen wat de uiteindelijke kleur wordt. Misschien blijft het wel zo.

 

18 oktober

 

Tjonge wat kan je beroerd zijn van een verkoudheid/griepje. Voor iemand die de afgelopen 15 jaar nooit ziek is geweest is dit een raar fenomeen. Van de kanker was ik eigenlijk niet ziek. Ik zou haast willen zeggen dat mijn chemo hierbij zelfs in het niet valt. Maar dat doet geen recht. Het zal de wens van de gedachte wel zijn. Het is een herinnering wat op de achtergrond is beland en zoals dat vaker gaat in het leven vergeet je snel. Vooral het slechte. Dus eigenlijk is er geen vergelijking te maken. Maar het is leuk om even te klagen over een griep.

 

19 oktober

 

Vrijdag en zaterdag waren de heftigste dagen van de griep. Vandaag ging het weer redelijk. Morgen maar proberen om naar herstel en balans te gaan. Gaat het niet dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en kan ik alsnog naar huis gaan.

 

23 oktober

 

 Pff. vandaag weer naar herstel en balans geweest. Dit keer een iets korter dagje want er was dit keer geen thema gesprek. Maar door de verkoudheid viel het me best tegen. Gelukkig was ik niet de enige. Meerdere bij ons in de groep waren vermoeid of hadden geen zin omdat het zo eentonig wordt. Als afleiding heb ik er dus iets heel anders bij gedaan vandaag.  ik heb 12 min geroeid op zo’n apparaat. Erg lekker en leuk om te doen. Ook nog 10 min gelopen en gefietst plus nog wat kleine oefeningetjes met gewichten voor de armen. Het ging wel goed maar zou blij zijn als de verkoudheid over is want dan kan ik weer volle bak.

 

28 oktober

 

Herstel en Balans staat voor “SPIERPIJN”.
Het lopen op de loopband, het fietsen en roeien, zelfs het sjorren aan de gewichten zijn prima te doen, maar de zaal oefening. Grote stappen en dan door de knieën, zijwaarts hetzelfde, stappen met de knieën hoog optrekken vindt mijn lichaam, en ik zeker, niet prettig!

 

29 oktober

 

Samen met dochterlief weer aan het fröbelen geweest. De kerst potjes gaan in de verkoop! Per verkocht potje willen we een gedeelte doneren aan de ” SAMEN LOOP VOOR HOOP”

 

 

30 oktober

 

Potjes gevraagd!

Nu we bezig zijn met verschillende potjes te versieren en ze te verkopen voor de ” SAMEN LOOP VOOR HOOP ” hebben we al een aantal aanvragen binnen. Heel fijn, want hoe meer potjes er verkocht worden, hoe meer geld voor het goede doel. Maar dat geeft ook een probleem. Potjes te kort! Dus mochten jullie glazen groente of appelmoes potten hebben. De grote van 660/465 gram of de middelste van 340 gram. Bewaar ze dan voor ons.
Bedankt alvast
Kimberley en Nicole.

 

 

3 september 2014

 

Gisterochtend eerst wezen bloedprikken want vandaag moet ik naar de oncoloog verpleegkundige. ‘s middags werd ik gebeld door Annemarie van het herstel en balans. Ja hoor. Ze hebben eindelijk voldoende deelnemers dus ik kan van start met mijn revalidatie onder begeleiding. 8 september heb ik om half 2 een intakegesprek, op 18 september om 11 uur kennis maken met de groep en maandag 22 september is mijn eerste herstel en balans trainingsprogramma. Ik heb er zin in. Oh en dan nog 19 september naar de Arboarts in Alkmaar. Kijken wat zij wil en dan kijk ik of mijn arts dat goed vindt.

 

3 september 2014 deel 2

 

Naar de oncoloog verpleegkundige geweest.

Hoe is het met u?

Goed hoor, maar mag ik zeggen dat ik het heel vreemd vond dat ze alles wilde weten na de eerste 5 chemo’s maar na de laatste was het stil.

Ja zegt ze, dat is waar en dat komt omdat uw toestand niet meer zal verslechteren ten opzichte van de vijfde. Ik snap dat u dat raar vindt.

Ik: en wat ik ook niet snap is dat ik van dokter de Jong bij alles wat ik voelde dat ik niet vertrouwde het ziekenhuis moest bellen en dan bel je vanwege je gordelroos net drie weken na de chemo. Het antwoord was dat ik maar naar de huisartsenpost moest.
Zij: nou dat vind ik raar. Ze hadden je gewoon moeten laten komen, dus je had zo’n gevoel de afgelopen 2 maanden van, je bent klaar en zoek het maar uit?
Ik: inderdaad, en dan heb ik nog wat. Die vaattekening op mijn rechterhand wordt steeds harder en dikker en is pijnlijk. Kan dat kwaad?
Zij kijken, nee hoor, maar ik zou een aantal keren per dag koelen.
Zij: en hoe is het met de pillen? Ik dacht nog zal ik zeggen daar moet u de groeten van hebben hahaha, maar in plaats daarvan zei ik goed. Ik neem ze trouw in en het enige wat ik echt merk is de opvliegers. Pfff. Oh ja en af en toe wat emotioneler en prikkelbaarder.
Zij: dat is normaal, dat is een wisselwerking tussen de chemo, de pillen, de borstkanker constatering enz enz. Niks om uw zorgen over te maken dat komt wel goed. Hoe heeft u eigenlijk de chemo afdeling ervaren?
Ik: het verplegend personeel was heel lief, maar de afdeling zelf was erg warrig. Zo zouden ze je infuus aanleggen en zo waren ze weg omdat ze wat anders moesten regelen om na drie kwartier terug te komen met, oh bent u nog niet aangelegd. Dat vond ik rommelig. Sluit eerst mij aan voor je iets anders gaat doen of draag mij even over. Ze vond goed dat ik dat naar voren bracht en ze zou het meenemen. Ik heb ook gezegd dat het soms niet anders kon maar meestal toch wel.
Ze heeft ook nog naar de plekjes van de gordelroos gekeken. Dat zag er goed uit en verdere antibiotica was niet meer nodig. Ook nog naar de borst, lymfe en littekens gekeken. Zag er ook goed uit. In december wordt er een mammografie gemaakt. Nieuwe afspraak gemaakt en recept gekregen. U doet het goed hoor, ga vooral zo door. Ook nog even langs chirurgie geweest voor een afspraak met Barbara van de mamma care op 14 oktober maar eerst vrijdag 3 oktober nog naar de bestralingsarts voor controle. En op 4 december weer naar de oncoloog verpleegkundige. Voor het mammogram moet nog een afspraak gemaakt worden.

 

18 september 2014 

 

Net terug van een kennismakingsochtend met de groep waarmee ik herstel en balans ga doen. Leuke mensen met stuk voor stuk hun eigen verhaal en kanker soort. De groep bestaat uit 7 personen, waarvan 1 man, of zoals er gezegd werd…1haan in het kippenhok. Ook kennis gemaakt met de psychologe en fitnes/fysio begeleiders. Uitleg over het programma gehad en een overzichtsschema van de thema ochtenden. Dus maandag gaan we gezellig maar intensief met zijn allen van start om de conditie op peil te krijgen en de vermoeidheid kwijt te raken. Ik heb er, ondanks dat het geestelijk en lichamelijk heel inspannend zal zijn, veel zin in.

 

19 september

 

Gesprek met de nieuwe Arboarts

Vanmorgen voor de verandering omdat een telefoongesprek anders zo saai gaat worden. Met Wil naar Alkmaar gereden om voor de Arboarts te verschijnen. Dit keer weer een andere arts, dus eerst maar eens gevraagd of ik van arts blijf veranderen? Dat is niet het geval zei ze maar de andere arts was een invaller voor vakanties en ziektes (lekker dat ze dat even gemeld hebben. Niet!) En die vrouw die mij dus twee keer in zijn plaats belde was ook weer een ander als u zei ik. Ja dat klopte ook, zij was een assistent. Maar u blijft nu bij mij! Okay daar vertrouw ik dan maar op! Het is niet helemaal mijn type maar ik hoef er niet mee te leven denk ik dan maar.
Na dit dus opgehelderd te hebben begonnen we het gesprek.
Zij: ik heb even u dossier door gelezen en zie dat u verschillende behandelingen heeft gehad! Heeft u ook chemo gehad?
Waarop ik als strijkend door mijn beetje haar zei, uhh ja, maar dacht. Ik loop voor de lol met dit Sinead O’ Connor kapsel en hoezo dossier gelezen, maar ik heb me ingehouden! In tegenstelling tot de andere twee artsen wist zij wel weer wat “herstel en balans” is en dat dat zeer intensief is. Het is heel goed dat u daaraan meedoet zei ze, en ik wil eerst dat u daar een week of vijf mee aan de gang gaat en dat we dan kijken hoe het gaat! Ik plan de volgende afspraak voor 31 oktober en dan kijken we hoe het met u gaat en of u misschien al 1 of 2 uurtjes p.w. naar het werk kan maar we gaan niets forceren. Na afloop nog even een bakkie bij mijn nichtje in Heiloo gedaan wat weer gezellig was!

 

1 oktober 2014

 

Vanmiddag even met mijn (schoon) dochter naar het Gemini geweest voor de ” borsten beurs”! We waren nog net op tijd voor de modeshow. Mooie mode en erg gedurfd van die vrouwen die het showde. Ik heb een grote waffel maar ik zou dit dus nooit doen. Niet omdat ik me schaam voor mijn lichaam maar puur om al die aandacht. Verder leuke gesprekken gevoerd met mensen en de standhouders. Ook nog gesproken met mijn oncoloog verpleegkundige. We kregen nog wat leuke presentjes en koffie met een gebakje. Al met al een leuke middag gehad!

 

 

 

3 oktober om 16:57 

 

Vanmiddag met Kim naar de radioloog geweest voor controle!

Mevr. Laumen?
Goedemiddag dokter. Hij geeft ook Kimberley een hand die zegt en nog een mevr. Laumen.
Ik wel allebei aangetrouwd! Hij dus dubbele koude kant. Of te wel de toon van het gesprek was weer gezet. Na eerst wat vragen over hoe het ging kwam het onderzoek. Armen bekijken, borsten en lymfe aan de voorkant en nek gecontroleerd, daarna onder de linker oksel en dat drukken en poeren deed best zeer en zeg hem dat dus ook daarna rechts. Ik kneep alleen een beetje te strak mijn oksel/arm dicht waarop hij zegt, het is niet de bedoeling dat het mij pijn doet. Ik heb hem aangekeken en gezegd, gedeelde smart is halve smart. Ik zag hem denken maar hij hield al wijselijk zijn mond. Maar de pijn was niet voor niets. Ik doe het goed. De lymfe voelde overal goed, borsten ook en de littekens zagen er ook mooi uit. Ik hou geen vocht vast in de armen alleen een beetje in de borst maar dat kan ik zelf weg masseren en is niets ernstig. In april terugkomen bij zijn opvolger. Ik heb hem een fijn pensioen gewenst waarop ik dacht, ik zal hem nog gaan missen. Alleen al om onze dwaze gesprekken die we hadden. Wel een verwijsbrief gehad voor de mammografie voor de jaar naar dato controle. Deze is gepland op 4 dec aansluitend op mijn controle bij de oncoloog verpleegkundig, een week later naar de mamma care voor controle en bespreken van de uitslag. Maar voor nu ben ik blij.

 

6 oktober om 9:28  

Zo even onder het gemalen water stappen en dan op naar de sportschool voor een nieuwe week herstel en balans. Ik ben weer bijgekomen van afgelopen week wat vol stond van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid dus met frisse energie en moed weer aan de gang.

 

 

3 november

Druk dagje vandaag gehad. Eerst herstel en balans, 15 minuten gefietst op L2, daarna 10 min gelopen op snelheid 4,5 met een helling van 4%. Na wat oefeningen met gewichten nog eens 10 minuten geroeid. Ook nog even een gezamenlijke sport en spel activiteit gedaan. Ik zeg, goed bezig. Daarna nog naar de action met mijn moeder, dat had ik beloofd. Samen ook nog even boodschappen gedaan. Was weer gezellig. Toen naar de huisarts voor de griepprik, Wil weer opgehaald en nu? Nu even helemaal niets!

 

18 november

 

24 november

 

Na een weekje vakantie was het vandaag weer een normale week die begon met herstel en balans. Ondanks dat ik vorige week niet ben geweest ging het vandaag lekker. 10 minuten gelopen op een snelheid van 4,5 en heuvel percentage van 5%, 10 minuten gefietst op level 3 programma verrassing, 20 minuten geroeid, wat gewicht oefeningen en daarna nog sport en spel met de groep. Op zich vind ik dat wel leuk, behalve als we moeten lummelen of een partijtje moeten spelen zoals hockey enzovoort. Dan komt mijn jeugdtrauma naar voor voren, waar ik angst voor ballen aan heb overgehouden. Ik heb namelijk een keer een bal keihard tegen mijn neus gehad. Met als gevolg een bloedneus. Ooit werd ik tijdens een vriendschappelijke partij zaalvoetbal tussen verschillende verenigingen door een fanatieke speler een gescheurde kuitspier geschopt. Hij dacht dat ik de bal was. Met dat soort sport en spel elementen doe ik dan liever even niet mee. Maar al die kleine gezamenlijke oefeningen vind ik wel heel leuk om te doen. Al met al lekker bewogen.

 

25 november

 

Ik merk dat mijn conditie aardig aan het verbeteren is. Vanochtend de auto naar garage Kiefte gebracht en lopend, via de schoolweg, Loopuytpark, Landbouwstraat naar mijn moeder en daarna door naar huis…ging lekker met een mooi winterzonnetje! ‘s avonds de auto weer gehaald en samen met Wil via de verlengde Zuiderhaaks gelopen. Ook dit ging weer lekker met een zacht briesje. Nu heerlijk rozig en voldaan op de bank.

 

 

28 november

 

Ik bedacht me vanmiddag ineens dat het vandaag precies een jaar geleden is dat ik gewerkt heb. Eerst omdat ik vakantie had en daarna niet meer begonnen omdat in die vakantie borstkanker werd geconstateerd met alle behandeling als gevolg. Maar vandaag is ook de dag dat ik na een jaar weer twee uurtjes gewerkt heb, heerlijk! Lekker weer wat doen. Geholpen waar ik kon maar vooral wat ik “doen kan”. Nu moe maar voldaan op de bank kassie kijken want toch veel gedaan vandaag. Vanmorgen weer gelopen vanaf de garage naar huis, daarna naar de halte, toen gewerkt, weer van de halte naar huis gelopen, auto weer gehaald. Dit keer een lift van buufie gehad, Wil gehaald en de boodschappen gedaan. Ik zeg…genoeg voor vandaag.

 

Moe maar voldaan.

 

 

29 november 

 

 

Op 27 juli 2021 bereikte ons het treurige bericht dat Nicole overleden is. Wij wensen de familie en iedereen die haar lief heeft, heel veel sterkte toe.