Prostaatkanker en andere prostaataandoeningen

De meeste mannen overlijden met prostaatkanker en niet aan prostaatkanker. Toch is het oppassen geblazen.

Prostaatkanker is een sluipmoordenaar. Je merkt er vrijwel niets van totdat er pijnklachten ontstaan. Veelal ben je dan al te laat. Er zijn zeer goede behandelingen tegen prostaatkanker, maar is de kanker uitgezaaid dan is de behandeling mogelijk alleen levensverlengend. Niet dat je er snel aan zal overlijden, maar het gaat nooit meer weg. Dit is te voorkomen. Laat je prostaat bij de huisarts controleren en eventueel een PSA test doen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en al snel is de waarde hiervan bekent. Is er prostaatkanker in de familie bekent, dan zou je deze test zeker moeten doen. Het komt vaak voor dat het dan andere familieleden ook zal overkomen. Sommige huisartsen willen deze test niet uitvoeren, maar het is jouw leven en aandringen is dan belangrijk.

Een visuele controle geeft niet altijd het juiste beeld. Zit de kanker aan de andere kant van de prostaat, dan is er niets te voelen en ik spreek uit ervaring. Bij mij was er niets te voelen en de huisarts stelde mij gerust. Toch is er een PSA test gedaan en deze was 13, dat is veel te hoog en alle reden om een uroloog te bezoeken.

 

 

Niet alle hoge PSA-waarden geven een goede uitslag of het wel prostaatkanker betreft, maar er vroeg bij zijn is van levensbelang.

Ik was te laat en de kanker al buiten het prostaatkapsel getreden. Na de behandeling met bestralen een hormoon verlagende medicatie en operatie is de kanker 13 jaar weggebleven, maar zoals ik al schreef ben je dan te laat en is het moeilijk weg te krijgen als het buiten het kapsel is gegroeid, waardoor de kans op uitzaaien zeer groot zijn. Er is na 13 jaar schoon te zijn geweest, weer PSA gemeten. Mijn prostaat is bij de start van de behandeling verwijderd en de PSA <0,1 wat onmeetbaar wordt genoemd. Geen prostaat en dus ook geen PSA meer. 13 jaar een PSA van <0,1 en toen ineens meetbaar 0,1 en daarna ging het snel, binnen 1 maand gestegen naar 0,2 en nog een maand later 0,3. Dit geeft aan dat er kankercellen actief geworden zijn. Hierop een korte bestraling gehad met een hoge dosis en is de PSA 2 jaar 0,2 gebleven. Na die 2 jaar is het nu toch weer aan het stijgen en wordt de toekomst onzeker. Op het schrijven van dit moment ben ik 71 jaar, maar hoop met de juiste behandeling en misschien de voortgang in de medische wetenschap er toch nog vele mooie jaren bij te krijgen.

Had ik dit allemaal maar van tevoren geweten.

Prostaatkanker had ik toch wel gekregen maar had ik nu geen uitgezaaide prostaatkanker.

Wil je meer weten, zoek contact met de administratie van het Inloophuis Den Helder. Telefoonnummer (02230) 747041.

Ik ben dan op uw verzoek aanwezig. U mag mij over alles bevragen. Prostaatkanker heeft veel invloed op u en het leven van uw partner. Maar wat ik toen in het begin van mijn behandeling miste was praten met iemand die ervaring heeft in de behandeling en de gevolgen hiervan. Deze mogelijkheid heeft u wel. Ik sta voor alles open, maar vooral uw angsten, die deze ziekte nu eenmaal met zich meebrengt, kunt u met mij delen.

Deze gesprekken zullen altijd met volledige geheimhouding plaatsvinden, daar staan wij als Inloophuis voor in.

U kunt mij ook rechtstreeks bereiken via mail: prostaatproblemen@inloophuisdenhelder.nl

Met warme groet en hopen dat wat mij is overkomen u niet zal overkomen, maar vergeet niet dat de doodsoorzaak nog steeds in de top van het overlijden van mannen staat.

Piet

 

Foto`s zijn van willekeurige personen

Ga terug naar het begin