Wat is Yin Yoga

De meeste vormen van yoga zijn dynamische, actieve sessies die bedoel zijn om slechts de helft van ons lichaam te laten werken, namelijk de gespierde helft, de ‘yang’ weefsels. Yin yoga maakt het mogelijk dat we aan de andere helft kunnen werken, de diepere ‘yin’ weefsels van onze gewrichten, diepe fasciale banden en zelfs onze botten. Al onze weefsels zijn belangrijk en hebben het nodig om getraind te worden zodat we een optimale gezondheid kunnen bereiken.

 

Yin yoga houdt de yin weefsels (gewrichten, banden en bindweefsel) in het lichaam gezond. Waar je bij yang yoga je spieren aanspant, wil je in yin yoga juist je spieren ontspannen. Zo kan de energie van de meer oppervlakkige lagen van het lichaam (de yangweefsels) naar de diepere lagen toe bewegen (de yinweefsels).

 

Yinweefsel, zoals bindweefsel, heeft meer tijd nodig in een houding, omdat het veel stugger is dan bijvoorbeeld spierweefsel. Daarom blijf je in yin yoga voor langere tijd in een houding. 

 

Door rustig in de houding te komen en de houdingen minimaal drie tot vijf minuten vast te houden, wordt het bindweefsel langzaam opgerekt en gehydrateerd. Tegelijkertijd stimuleer je de energielijnen die door het bindweefsel lopen, zodat energie weer vrij kan gaan stromen. 

Yin yoga:

– Is statisch en verstillend

– Gaat om overgave

– Geeft ruimte in lichaam en geest

– Helpt spanning en stress los te laten

– Is meditatief en ontspannend

Doordat het tempo van een yinles langzaam is, is deze yogavorm ook geschikt voor mensen die een uptempo les fysiek niet aankunnen of voor mensen die net met yoga beginnen. Yin yoga kan echter mentaal erg uitdagend zijn, doordat de houdingen langere tijd worden vastgehouden. Onderschat hierom het volgen van een yin yogales zeker niet en weet dat het een uitdagende les kan zijn, zeker wanneer je erg snel afgeleid bent en/of een rusteloze aanleg hebt. 

 

Hoe vaker je de lessen volgt, hoe meer je zal leren om te ontspannen in de houdingen en hoe minder afgeleid je zult raken.

 

Het is heel belangrijk dat u zich aanmeld. Kosten zijn €1 inclusief koffie of thee.

 

 

We hopen u te ontvangen.